Saturday, January 17, 2009

Rumah Saya Flet Buruk je..

Ini adalah comment saya unt posting Puan Beautiful Life. You can read here : http://voicesinherhead.blogspot.com/2009/01/kehidupan-saya-di-flat-taman-

Hemm..Rumah Flet tu tak salah. Tapi masalah kejiranan. You know y i said like that..sbb my parents house pun dkt rumah flet buruk yang dibeli dgn harga 60k (Skrg klw jual dlm 100k pun boleh cecah coz kwsn Taman Melati tu dah membangun) dan hanya mempunyai 2 bilik je. Kitorg stay there since saya darjah 1. Lamakan. Disitulah tempat saya membesar. Lama dah saya duduk situ. Berpuluh2 tahun. Mak saya pun masih duduk kat situ lagi.

Tapi tak pulak jadi mcm kes akak tu. Sebabnya kejiranan kami sgtlah ok. Kami bukan setakat kenal org atas, bawah, kiri kanan rumah..tapi boleh kata kami kenal antara 1 sama lain unt 2,3 buah blok. 4,5,6,10 blok mungkin. Tapi skrg ni je since saya dok asrama dulu..balik2 je ada je muka baru pindah. Penyewa baru la..pembeli baru. Klw yg anak2 dara bujang tu memang sombong la. Tak bertegur. Senyum pun tak nak.

Tapi tangga mak(saya suka sebut mak saje-padahal tu rumah ayah jugak..haha) saya sgt ok. Masa mak(mak lagi..mak dgn ayah la..hee) saya pergi Mekah haritu..jiran2 menjaga kebajikan adik bongsu saya yg baru hbs SPM haritu. Setiap hari ada je yang hantar makanan. Kdg2 sampai 3,4 lauk org bagi kat dia. Mewah betol. Dah org tu bagi..yang ni bg..yang untung adik saya la. Dh la aku kena bg ko 10 hengget hari2. Cit! Masa mak nk balik Mekah..diorg masakkan lauk byk2..mcm nk wat kenduri doa selamat plak sambut mak (mak dgn ayah ok) saya. Masa nak hantar mak pergi Mekah ramai2 turun bawah-padahal hantar kat parking kereta depan rumah je. Haha. Masa balik dari Mekah..ada 2,3 jiran yang ambik cuti semata2 nak ambik mak ngn ayah saya kat Mekah. Owh hati saya tiba2 terharu sebak la pulak bila terkenangkan jiran2 yang
amat baik itu.

Pasal kebersihan kwsn flet. Memang..takde maintenance yang jaga. Tapi msg2 yg jaga la. Dulu2 diorg kerap buat gotong royong. Siap ada pertandingan blog tercantik lg dulu. Tp bln2 kan ada byr duit kat SPPK tu unt duit sampah..diorg mesin rumput..sapu sampah frequently.

Owh ya..itu rumah SPPK. Apa yer SPPK tu..singkatan dari Syarikat Perumah Kerajaan klw tak silap saya. Ayah saya keje Telekom. Smpai skrg..nak pencen dah. Mula2 dtg KL lepas kena transfer tu dia dok kat Kampung Melayu Bumi Hijau. Tapak asal sekolah Taman Melati tu. Kitorg ada gambar masa Taman Melati tu tak membangun lagi. Masih hutan2 lagi. Gambar masa Taman Melati start membangun pun ada. Zaman2 bas mini..gambar area rumah kedai T.S Mega tu baru siap. Come to my mom house klw nak tgk gambar2 nih. Malas aku nak scan. Muahaha.

Tapi zaman sudah berubah. Skrg mcm2 dh ada kat Taman Melati tu. Sekolah..LRT..masjid yg besar..arghh mcm2 la ada. Saya dulu kena skolah jauh sbb kat kwsn Tmn Melati tu mana ada sekolah. Skrg Taman Melati tu dh betul2 membangun. Kondo blkang rumah yang baru naik tu..klw korg jln kat MRR2 nmpk kondo tinggi tu..ha itu ats tanah rumah ayah saya mula2 dulu. Harga kondo tu abouk 200k. Giler ko! Well mak saya skrg bangga dok rumah flet buruk 2 bilik tu..katanya rumah dia dekat area2 orang kaya. Haha. Mmg betol kebykan org yg duduk kat situ org berpendptan sederhana. Tapi klw Kak Beautiful mengenali jiran2 anda..anda boleh tahu ada yg kerja sbg arkitek..engineer lepasan oversea..owner private company..pegawai bank dan juga penjawat jwtn2 tinggi dlm co besar. Pergilah beraya rumah mereka..luar buruk..dalam cam banglo tuuu..Gegege. Serius. Ada rumah jiran saya direnovatenya cam hotel dh rupa rumah dia. Toilet cam kat hotel tu..mozek..plaster ceiling dh ramai buat..dlm bilik pakai almari yg kat Ikea tu..yg lekat kat dinding skali dgn katil unt jimat ruang. Nak bg rumah nampak besar. Dan ada juga yg dh jdkan 3 bilik rumah tu. Mcm rumah mak ayah saya. Dah kata rumah sendiri kan..buatla mcm rumah sendiri. Huhu.

Disitulah kampung saya. Di mana saya membesar. Dari kurus sampai saya gemok. Di taman Melati tulah segala2nya. Tempat saya jatuh..tempat saya kena kejar anjing lagikan dikenang. Hu.

Sedih tau akak ckp org kat situ takde fizik. Tak smua. Blok yg mak duduk tu cantik. Dulu lg cantik. Masa zmn slalu wat gotong royong tu. Diorg tanam pokok2 bunga la..taruk tayar kete pastu tanam bunga atas tu la. Owh saya ingt lg tu. Skrg ni msg2 je. Org2 yg dok umah bawah tu pandai2 la tanam bunga sendiri. Alah ayah saya pun tanam jugak. Habis pokok pisang, pokok sukun..pokok mangga..serai..daun pandan..kunyit..arghh segala2 la dia tanam kat situ. Dah mcm duduk kat kampung rasanya. Ptg2 klw saya singgah makan kat rumah mak..saya akan nampak Imam Besar Masjid Taman Melati tu dok menyapu sampah. Rumah imam tu tgkt 2..dia dpt rumah teres imam. Tp dia nk duduk situ jugak. Katanya sayang nk tggal jiran2. Serius tak tipu. Dia yg kata dulu.

Klw kebersihan tangga plak. Geng2 mak saya (suri rumah a.k.a keje diorg :buat kuih la..ambik upah menjahit..jaga anak org ke..atau tggu laki balik keje) rajin membasuh tangga tuh. 2,3 tahun skali cat tangga tu. Kongsi duit. Umh mak saya tu blok D2. Dtgla tengok area blok kami tu. Blok D3 tu lg best..yg tangga 1 diorg cat luar dinding rumah dgn mcm2 kaler. Dh mcm tadika dh tgk. Tapi cantikla..dari bawah smpai tgkt 5 tu berkaler2. Bygkan cat rumah flet..ingat rendah?!!

Masa saya kawin dulu smuanya perfect. Tetamu takde la komplaint2 tuan rumah tak sambut tetamu. Sbb jiran2 ramai yg membantu. Dh mcm sedara sndiri kawin diorg wat majlis kawin saya. Terharu sgt. Diorg tolong A to Z. Padahal saya guna khidmat katering tau. Pastu boleh plak pakat2 pakai baju ikot tema saya. Masa belah mengantar suami kat Perak...Berbelas gak la kete g mengantar. Smua tu jiran2 la..dtg nak tgk umah mak mertua saya. Adehhh..

Byk lg kebaikan lain jiran2 mak saya tu..tak tersebut je. Saya cuma nak bgtau..itu bkn mslh rumah flet tu murah ke apa..tp mslh jiran akak. Cubalah bergaul dgn mereka. Segala mslh blh diselesaikan. Kami dulu pernah kejar pencuri yg mengintai rumah anak dara. Kena blasah dia. Kami dulu pernah selesaikan mslh rumahtangga jiran kami..yg bini dia kena pukul2..sbb slalu dgr dia menjerit. Skrg laki dia dh insaf..takut ngn kitorg agaknya. Dia pukul bini dia lg siap. Ha tgk untung kan..bila jiran ambik tahu. Kami bkn busy body..kami cuma mengambil berat. Kami jaga kebajikan masing2..Sudah mknkah anaknya. Masa mak kat Mekah..ada sorg jiran accident motor..koma..jiran2 pakat call..sms mak saya kat sana. Suruh doakan dia sembuh. Alhamdulillah pakcik tu dh sembuh tp tak sepenuhnya. Tp oklah kan dh jaga dari koma. Diorg jiran2 siap buat solat hajat lagi.

Oklah smpai sini je. Emosional plak saya membaca posting Beutiful tu. Tu yg menaip berjela2. Nak terangkan tak pandai sgt. Tp itulah yg saya nk ckp. Di mana pun kita tinggal..klw sikap kejiranan tu takde..msg2 buat hal sendiri..duduklah kat mana2 pun. Duduklah kat rumah banglo Bukit Antarabangsa yg runtuh tu ke..duduklah penthouse ke..kondominium ke..SAMA je..



***Nanti saya masukkan gambar2 bukti jiran2 yang baik itu. Walau saya tak tggl kat situ lg..saya kerap balik sana..sbb saya selesa..biarlah rumah tu kecik pun..tp luar rumah..dlm rumah..saya dpt merasakan kasih sayang mereka. I love to be there always..

26 comments:

~~Ms.LuVLyHoNeY~~ said...

Betul emy....walau dimana kita berada & kita tinggal semangat kejiranan tu penting kalau wat dunno je dgn jiran sama je

nurulhuda abu bakar said...

emie, aku yg duk wangsa melawati ni pun sayang bangat ama taman melati ok!!!!

taman melati mcm umah kedua aku kot dulu time sekolah, sume kawan2 kita, bdk sekolah, ramai duk sane, ok ape, dulu aku salu ikut korang balik umah, naik bas ijau, pegi umah hanis, umah yana, umah awin, umah intan, umah aini, segala umah mak nenek la, umah ko tak ingat lak, eheh..

mcm mana buruk, kecik, org kata tak lawa, our home is our heaven on earth.. :)

dakgilachoc a.k.a nani said...

yer betul rumah tempat membesar itu sampai bila2 pun akan dikenang walau buruk mcm mana sekali pun kan...

entahlah skrg ni mmg susah nak jumpa jiran yg saling berbaik2..tapi klu dah berpuluh2 tahun duduk berjiran rasanya xkan ada masalah lagikan..saling tlg menolong..slg kenal mengenali..hakikatnya zaman skrg ni, jiran depan rumah pn tak kenal..blh gitu? eheh...

fazemy said...

Btol kak nani. Saya pun dgn jiran sebelah umah tak bertegur sape. Keh2..Ni raya cina nak kena belikan sekotak limau kasi cina sebelah umah ni..sekadar org kata sifat kejiranan..ceewah.

naz ilyn said...

salam...

ni apa ker hey ni... ada yang tak puas hati ker..??

tapi sebenarnya akak setuju dengan apa yang fazemy katakan tu... akak pun bukan tinggal kat rumah mewah yang berharga ratus-ratus ribu... cuma rumah murah kerajaan jer...

tapi kami suami isteri bertekat walau pun tinggal kat rumah murah tapi kat dalam sama gak dengan rumah mewah yang ratus-ratus ribu tu... luar buruk kat dalam.

yang penting kat sini semuanya orang melayu... rewang, yassin, kematian dll semua sama kat kampung.. suami akak taknak pindah sebab seronok kat sini macam perkampungan melayu.

p/s: bukan taknak beli rumah mewah tapi lebih suka beli tanah buat rumah...

TiNiE said...

emy, makcik akak yg dok taman melati tu pun, dulu keje telekom..telekom titiwangsa...emy, bak mai no hp emy..manalatau kalau akak p taman melati..roger2 emy, pehtu emy plak ada..leh jumpa2 an..heheheh emy sms kat no akak ni ha 012-642 7071..zasss

saya said...

stay kat mana2 pon sama je. ada je masalah dan kegembiraan. entah la. susah nak cakap tapi itu lah yang terjadi zaman2 sekarang ni.

lillies said...

napela nak gado2 dengan jiran neh...nanti masa susah nak mintak tlg dgn sape..???buatnye adik beradik jauh?

kita kena pupuk kan semangat perpaduan semula...betul x???hehehe

kak, mane adik punye link?xder pun...huhuhu

izzah said...

wah..panjang lebarnye kisah rumahku syurgaku nie..tercungkil semua sejarah flat awak tu kan..anywhere..dimana kita tinggal di situlah syurga idaman..as long as..kita ingin ianya jadi syurga idaman...

Asmida said...

Betul le sesangat emy....syok pulak baca pasal jiran2 yg sungguh baik ati tuh. Kalau le semo orang baik camtu, aman dunia nih.

fazemy said...

Naz ilyn - Erh bkn tak puas hati la. Harap Beautiful Life tu tak kecik hati dgn posting saya ni. Kak sori kak yer..saya membesar kat situ..itulah tanah tumpah darahku. hee

Tinie - Kak Tinie..hbsla org lain dpt no kak tinie..dirimu akn dihantui oleh panggilan2 hangit2. Haha.

Saya- Tapi zmn skrg semnagt kejiranan tu dh semakin hilang kan..

lilies - ok dik..dh link urs..

Izzah - Yer..rumahku syurgaku slagi penghuninya penuh ksh syg n take care for each other:-)

Asmida - Itulah..dh mcm sedara sendiri..

nurulhuda abu bakar said...

mie, aku punye ko tak komen pun..

sentap ah camni!

honeysour's blog said...

eh emi, ko dok kat kg mlayu buni ijau ek dulu...

tapak kondo tu jugak tapak umah aku dulu...

aku pon ade gambo2 mase tmn mlati tak mmbangun lagi...

hutan banat lagi...

last2 ayah aku dapat pampasan 100k jugakla...

tu yg ayah aku balik kampung..

buat umah kat kampung...

yesss..betul kata huda...dulu aku selalu pegi umah hanis, umah ko umah yati, umah asiah, umah adura, umah intan, umah aini, umah muna, umah suehaida, umah haslina, umah diyana, sape lagi ek, haa..umah dz...

PIKIRSENDIRILAH said...

rumah saya rumah sewa je..yang penting ada tempat tinggal dan jiran yang tidak menyusahkan..sebab ada jenis jiran dahla tak membantu bahkan menyusahkan lagi..

chimera said...

rumah besar gerabak pun tak guna kalau hati tak senang... kejiranan tu yg mainkan faktor penting. tolong menolong... bantu membantu...

apa2 pun.. hebatmana pun rumah orang, manakan sama rumah sendiri... tempat semua perkara bermula.

errr.. entri saya pun citer pasal rumah jugak...

BudAk hijAu said...

sy nk cri umh sewaaa..

*out of topic kot!!hahahahaha...

nurdaniella said...

emy, mungkin dia tak praktikkan rumahku, syurgaku kot.. pasal tu la, tak amek pot jiran2 dia.. setuju kata emy tu, biar pun kat mana kita duduk, kalau pandai ambik ati jiran2, pasti seronok.. teringat masa dok kat rumah panjang sentul jaya.. best nyer ngalahkan kat kampung.. kalau akak bukak citer ni, lagi panjang.. karang kalah pulak n3 emy tu.. hehe..

wanhamery said...

jiran aku goreng ikan masin.. terliur aku....kadang2..kenyang telan bau masakan dia jer..

LotsOfLove-Pearls said...

Rumahku, Syurgaku..

Cmana jauhpun sy merantau, tetap rindu nak balik rumah..
even hanya rumah separuh siap tapi kasih sayang hanya ada di sana.

fazemy said...

Huda - nak kena komen jugak ke? haha. umah aku ko penah pegi kot..dh 2 3 tangga je dr hanis tu.

Honeysour blog - thanks sbb replykan komen huda. kih kih. yelah..klw tak kita takla setadika sama dulu. grrr..hish besar2 jumpa balik plak kita nih. sronoknya.

Pikirlahsendiri- betul tu. buat umh sewa mcm umh sndiri sbb kita yg duduk hari2 kat situ. saya masa duduk rumah bujang dulu..org tak caye itu rumah bujang. coz saya tret like my own house. siap langsing..katil lemari bagai. siap wangi2 lg rumah tu. bila kluar dr rumah tu..rmh tu dh lawa lebih dr mula2 kami masuk dulu:-)

chimera - btol..mcm kita pegi rumah org la..biarlah rumah dia besar pun..duduk 2 3 hari nk balik dah.

bdk hijau - g cari kat mudah.com. bersepah org nk sewakan rumah.

nurdaniella- ntahla kak. tp kdg kita dh try unt baik dgn jiran..tp jiran plak jenis yg suka ngata blakang..so bek wat dono je dgn diorg. nnti baik2 ngn diorg sebok hal rumahtangga kita plak. my fren experience.

wanhamery - apade..ikan masin pun terliur. tp tulah..klw ikot hukum islam..bila kita masak makanan smpai terbau jiran..wajib bg kat jiran sikit..tp klw kes ikan masin ni..naye klw bg jiran sebelah. haha.

Pearls- hujan batu dlm rumah sendiri yer..

Deqna said...

yg nyata flat ker, apartment ker, banglo ker, hidup bahagia bersama keluarga tu yg penting. kengkadang org duk banglo pun tak bahagia spti org yg duk kat flat tu kan...

NaDiaHaNuM~ said...

kak fazemy,
yg penting umah kite penuh dgn kaseh syg..umah besar2,tp,sunyi sepi,kurang kaseh syg watpe kn..

fazemy said...

Deqna-Nadiahanum- Btol tu..makin sempit rumah makin rapatla kasih syg kita. Tp boleh jd sebaliknya jugak..yg remaja sosial tu suka dok luar rumah sbb umh kecik sgt..adik bradik ramai. Takde privacy..hemm

wanhamery said...

ikan masin la behhh...telo masin lagi behhh....hanya org tertentu je memahami....

fazemy said...

Aiseh..yelah..ikan masin pun mahal lr skrg nih..

salzahari said...

sorry nak komen..
rasanya akak Beautiful Life kita bkn condemn psl flat tu, tp lebih kpd jiran2 dia yg kurang sivik.

bersykur sbb awak dok situ,i mean geng mak2 awak smua baik dan tahu tgjwb jaga rumah serta jiran.

di mana pun tinggal, kita kena akui mmg ada masanya kita dpt jiran yg kurang bersih.kurang mesra dsb.kdg2 kita dah mesra pun,depa kata kita lak menyibuk?! habih camno..

Tmn Melati mmg best...sbb mcm2 ada ;) time praktikal,saya pun pernah dok tumpang rmh sewa kakak saya di situ.pg2 menapak ke LRT! sng sungguh idup...