Wednesday, January 28, 2009

Gerhana Matahari Cincin 26 Januari 2009

Saya search tajuk kat atas ni..yang membahaskan topik ni kebanyakkannya orang2 Indonesia je. Orang Malaysia ni tak minat ke dengan fenomena alam mcm ni?


Saya pun bukanla peminat subjek sains & alam semulajadi macam ni sangat. Tapi masa on the way balik dari Cameron Higlands on 1st day raya cina haritu, saya dapat melihat fenemona alam nih. Subhanallah cantik sangat. Tetapi melihatnya membuatkan saya sangat teruja. Saya tangkap beberapa gambar haritu. Tapi kamera saya tak dapat detect sangat kaler2 yang cantik tu. Mcm warna hijau pink tak boleh nampak pun dalam gambar ni.

Masa kami konvoi turun tu..abg ipar yang berada dlm kereta di hadapan kami menunjuk tangan ke langit. Kami memandang ke langit. Subhanallah. Cantik sesangat. Klw korang tengok mesti meremang bulu roma masa tu. Di tepi2 matahari keluar cahaya macam pelangi bercampur2. Sayang kamera saya tak dpt detect warna2 tersebut. Very colourfull tau. Merah hijau kuning smua kaler ada. Tp dia bukan jalur2 cam pelangi tuh. Macam ada satu benda bulat a.k.a matahari di langit (tapi kami dpt melihat suku sahaja, sebab diliputi awan)..dan sekeliling dia kluarkan cahaya yang kalerful tu. Ya Allah..cantik sangat2.

Bawah ni gambar masa separuh bulan dah ada atas matahari tu. Matahari nampak macam bulan sabit. Maaf-kamera saya tak boleh detect. Masa ni langit cerah sangat.

Kejadian gerhana ni saya nampak antara jam 5 ptg smpai pukul 5.30 camtu. Dalam pukul 5.30 langit dah jd mcm senja tau. Mcm pukul 7 lebih dah masa tu. Saya pun tak terpikir itu kejadian gerhana, tapi mmg pernah terbaca sblom ni akan terjadi gerhana..cuma lupa tarikh akan berlaku tu. Tak sangka dpt tgk dengan mata sendiri. Sangat cantik. Owh terujanya saya.


Bawah ni gambar jam 5.30 petang. Macam dah senja kan.






Hasil research saya (mcm buat tesis pulak)..kejadian tersebut dipanggil Gerhana Matahari Cincin. Ia terjadi apabila bulan berada di antara bumi dan matahari. Dari mata kasar saya dpt tgk bila bulan tu duduk atas matahari. Kira menutup sebahagian matahari. Jadi nampak mcm cincin. Dari cincin tu lah kluar cahaya kaler2 tu.




Ok. Gambar2 yang kat atas tu dari forum Indonesia..blog indonesia. Main ambik je kan tak mintak kebenaran. Hu. Takpe..nak tunjuk kat korang smua. Diorg pakai kamera canggih tu baru dapat gambar camtu.



pensel : Sape2 ada info psl gerhana matahari ni sila tambah. Sekadar berkongsi ilmu.

24 comments:

razor said...

ahahaha...


saya org m'sia yang tak suka topik ni tapi suka nengok gambar.

nice pics.

nyway, tak boleh tgk terus kan?
dalam air atau melalui filem.

fazemy said...

Saya tgk melalui tinta gold kereta. Mmg tak boleh nampak terus.

mYpRecious said...

sangat cantek la.. so lucky dpt tgk kejadian Tuhan yg sungguh menakjubkan.. sy sgt kagum woo tgk all the pics.. Tp sy x tgk pun mse gerhana tu jadik.. Tp pat tgk pic kt blog ni pun dh ckup.. ihik.. :p

~tHe tRU cOloRs oF 'atiQahadnAn'~ said...

nice explore~
saya suke juga amek soMething yang cantik2 bagi mendekatkan diri dengan Allah.. thanks k..

LotsOfLove-Pearls said...

aku dok umah jer time tu..

pesal ar aku lupa ninjau2 nengo langit..
aih..

tp cantit cantit cantit.. (versi bebas)

PIKIRSENDIRILAH said...

orang malaysia pun suka jugak..tapi aku tak pernah tengok live..aritu masuk tv ada org cakap siap exited lagi sbb itu kjadian alam yg menakjubkan..padahal Allah swt tunjuk betapa mudahnya mengubah perjalanan planet dan betapa mudahnya untuk melagakan planet dan betapa mudahnya untuk menghancurkan dunia ni sebab ni semua ciptaanNya..sebab tu adanya solat sunat gerhana untuk mengingati kekuasaan dan kehebatan Allah swt..ni dipetik dari seorang ustaz..wallahualam..

.::c!kzUrA::. said...

subhanallah...

indah ciptaan Tuhan.. :)

berrykisses said...

saya pun sempat tengok . memang cantik sangat . :D

@cu SaYaNg said...

Subhanallah...
awak mmg antara insan bertuah yg dpt tgk kejadian Allah nie..
uwaaaaaaaaaaa....sedih x dpt tgk

kuIna Jentayutiara said...

sy suka fenomena jarang berlaku nie.. smpat teropong dgn mata kasar aje tgk langit yg cantik.

nurdaniella said...

emy, masa ni tengah sibuk buat air kat dapur sebab abang2 ngan famili diorang baru balik dari mandi air terjun.. huhu..

dakgilachoc a.k.a nani said...

Subhanallah..memang sangat cantik...

Dee said...

wah..sangat cantek..beruntung u..sy x tau pun..sbb dok kat umah je..rasa rugi lak..

mama mya said...

saya x nengok coz x tau.. subhanallah...indah ciptaan Tuhan..

s.y.a.r.q said...

cantik...

rugi xdpt tgk sbb bkn slalu jadi mcm nie..

Tie said...

Wah...cantiknya...kak tie miss pulak...lupa laa...

naz ilyn said...

salam...

terkilan tak dapat turut sama merasai keunikan dan lebesaran ciptaan Allah... cuaca tak berapa elok asik mendung jer...

Uncle Lee said...

Hi Fazemy, beautiful pics. Love the moon....would be nice see it on a beach....ha ha.
Have a nice day, best regards, Lee.

fahana_ann said...

wow..subhanallah..inilah manusia..wow dulu baru puji allah..ish ish...
sangat cantik..maha suci Allah yang mencipta yang berkuasa atas segalanya

izzah said...

cannnnttttiiiikkknyeeee...hari tu ada baca kat blog kak jie..izzah tertunggu2 gak..tapi tak dapat tengok la..kat umah time tu terang benderang jer...tapi taktau la kalau tak perasan...

nURmALa mAZLan said...

subhanallah...
cantik nyer..
itu lah ciptaan Tuhan

fazemy said...

Ha ah cantik. Erh..gerhana tu jln2 la dlm blog ku ini. hu

Uncle Lee - That's not the moon. That's we call eclipse. The ring eclipse. Its happened when the moon move it between earth and sun.

Ejat_Aramaiti89 said...

ermmm masa nieh
aku taktaupun ada gerhana..

ingat mendung nak ujan...
kelam kabut angkat kaen jemuran,.

rasa pelik naper x ujan2...
upanya gerhana ,..ehhehe

lieya shayunk said...

aha...
sy tgk masa gerhana nie...
terkezut giler sbb d tgh matari ada bulan sabit...
allah maha besar...sebegitu skli jadinya...kul 5 da gelap mcm senja..uish...