Friday, July 17, 2009

Baju Kebaya Bandung

Haha..entry berbaur persiapan rayo lagi. hak hak. Oklah kan entry camni..dari entry yang berkait dgn isu semasa dimana higlight harini ialah :

1) Penyelia mati dikerambit pekerja
2)Campak mayat dari tingkat 25
3) Pembantu Exco Selnagor ditemui mati
4) Amuk nak kawin lagi

dan topik yang best minggu ni untuk dibincangkan ialah kes :
5) Bunuh : Bekas pelajar kolej, teman lelaki dihukum gantung.

KUALA LUMPUR 14 Julai - Seorang bekas pelajar sebuah kolej dan teman lelakinya dihukum gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini setelah didapati bersalah membunuh rakan karib perempuan tersebut di sebuah bilik hotel, dua tahun lalu. Hukuman ke atas Noralina Ahmad Dasuki , 22 dan Muhammad Khairul Anuar Abdullah, 27(Laki orang nih), yang merupakan jurujual astro dijatuhkan oleh Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah. Noralina yang tidak dapat menerima hakikat dia bakal menemui ajal di tali gantung dilihat gagal mengawal emosi apabila menangis teresak-esak sehingga terpaksa ditenteramkan oleh ibu bapanya.



Hemmm macam2. Rasa nak bunuh orang je kalau memikirkannya. Ok dah jgn pikir lagi. Jom enjoy tgk baju kebaya dari bandung. Cantik2.. Giler saya dibuatnya. Haritu saya ada tgk entry sape erh yang beli kain baju mcm ni. Tapi harga RM60 je. Tak silap saya Kak Dee kan..tapi saya cari balik entry tu dah takde...bek ngaku beli kat mana baju tu...nak jugak! Nak jugak! Hehe.




Saya suka yang ni..kerawang dia tak crowded sangat.











Bunga ada byk kaler2...leh matching ngan banyak kaler tudung nih...handbag dan juga kasut. Haha...perempuan..perempuan..Kalau boleh baju nak matching dgn kusyen ngn kain langsir tros..(^_^)




















Purple ni pun santekkkk...sukanya..





The best kaler untuk nampak kurus..awwww..




Kurus dan feveret kaler = nice choice..


Yang ni mcm tak kena je..hemmm...

Yang ni pun santekk...santekk sangat2..







Kerawang dia yang cantik2 ni lah yang buat saya giler ni. Tapi mahalla kan harga baju2 nih. Jenuh saya serach kat tenet blog2 yg jual baju kebaya indonesia nih. Mahal2...Kain je dah rega ratus2..belum g upah jahit tu.
Dan sebab baju kebaya ni jugakla status YM saya smlm "

300ribu rupiah sama dgn bape RM erk?"..

Haha...seb baik ramai tlg jawabkan. Makanya saya mebuat kesimpulan klw beli direct dgn penjua dari indon lagi murah. Cuma transport charge tu jelah yg mahal. Takpe..naik kapal..sebulan baru sampai. Elok2 sampai takbir di pagi raya sedang bergema yer. Kih kih..



Cantik..cantik..yang ni pun cantik..Smua cantik lah..Eee..rambang mata dh ni. Sape2 yang nak g Bandung nanti bgtau la yer. Bukan nak order barang..nak ikut jugak g shopping kat sana. Haha. Mesti heaven kan tgk barang2 kat sana. Dah la murah2.


Ni kerawang bukit tinggi. Bukit Tinggi bukan kat Johor ke? Tgh femes kerawang cenggini...tapi saya tak minat la. Cantik...tapi tetap tak minat! Heee...



Kalau kerawang ada gambar binatang cam merak ni takleh la pakai wat semayang kan. Girls out there...beware pilih kerawang tu. Cantik mmg cantik...tp klw menyusahkan diri pakai watpe.

Sebenarnya saya dah lama tak pakai baju kebaya. Kawan2 kalau tak caye silalah cari gambar saya berbaju kebaya. Non ado dh lbh setahun. Sebabnya since saya semakin kuat dan sehat ni, rasa rendah diri je walau dh pakai high heels tu untuk pakai baju kebaya cenggini. Rasa mcm cutting out of stok dah. Haha.
Tapi tak tahu nape rasa minat lak bila tgk baju2 kebaya bandung yang cantik2 nih...Alah..bkn takde size yang besar pun kan. Janji baju dia tak transparent mcm remaja2 zmn skrg ni suka pakai...dan bajunya idakler terlalu mengikut bentuk badan. Ok whattt...
Tapi klw ada gak yg komen tak sesuai..coz itu big ini big...mcm buger...lalala...saya akan beli kain untuk baju kurung sudah. Ada kerawang jugak. Cantik pun cantik jugak.
This one nice..
This one also nice...ada jual tak beli satu percuma 4?!!!ngeee..

Tamat sudah gambar2 nya. Buat taylor kesyanganku Cik Awin lagi disayangi...akan ku hantar baju sebegini as soon as possible. Dengan ucapan..
"ko jgn charge mahal2 tau Win..kain dia dah la aku beli mahal..upah jahit RM10 boleh tak?hehehe..."
Sape tahu blog baju2 cenggini yang murah2 harganya. Mahal2 tak mau beli.
" Bek beli kain kapan je...leh wat masuk kubur tros. "
Kata seseorang. Insafff hakuu...
Sumber gambar dari : http://megakebaya.blogspot.com/

17 comments:

♥princess bongbong♥ said...

kak, kebaya itam kain ijau nmpk awesome!!!

tp kak, baju raye da siap da ni..uhukkkk 4 pasang kot..

jap2..dulu sy g indon, rm300 dpt 1juta rupiah..

so kalu sy kire2 300ribu rupiah mungkin bersamaan ngn rm90 - rm100..lebih kurang la..

takut currency rate skrg da berubah kn....

ha, lebih kurang rm100 la harge nye...boleh tahan tu..

owh ye kak, baju tanah putih bunye coklat tu nmpk natural gitu..

aahhhh!! suke nye bab baju2 cantik2 ni kn..

awin said...

haha...ayat yg bwh skali tu yg x tahan tu...leh lak terpampang name aku

a'ah la...cntik la weh..aku br je nk p cr baju2 cam2 kat jln tar..
tp x p pon lg

arryani said...

Memang banyak yg cantik..

malangnya aku tak pakai bju kbaya...

bukan tanak pakai, aku tak tau pakai..

rasa mcm pelik la...

p/s aku yg pelik kot..

arnirina said...

mungkin tgk kat blog sy kot..sy baru beli kebaya bandung..cantek..tapi murah punye je la..rm60..

ain said...

akak sah2 mmg tak boleh le nak pakai kebaya lagi. hodoh aje upernya!!hehe

Dee said...

bukan kak deelah..tp ada si arnirina.blogspot...dia beli online rega rm60...kak dee beli kebaya bukit tinggi, padang, indon masa keje opis lama..beli kat bos...sbb dia pg. Kalo yg pink dulu pun redmummy bagi, yg baru ni baju kurung from bandung..kirim kat member bloggers yg gi bandung bulan mei aritu. Kalo beli direct murah je..rm20-30 je. Sementara ko xde anak ni..gi lah melancong..murah je..naik airasia..leh shopping sakan..kalo bwk budak..leceh.

fazemy said...

Maziah- Haah..kawan akak ckp 300ribu rupiah tu lbh kurg RM90-Rm100. Tp klw tgk butik Msia..diorg jual kain baju sahaja dlm RM200. Perghhhh...giler mahal. 4 pasang baju raya ko? Dasyattt...

Awin - Hehehe..itulah nak blh ke jln TAR tu jauh betul. Tapi klw g shopping kat endon sekali klik je. Keh keh..JADI BENARLAH UPAHNYA RM10 YER?!!hehehe...akan ku hantar 6 pasang kain. hik hik

fazemy said...

Dee - Hehe..kak Dee...tenkiu2...mmg la org nak pergi sana. Tapi takde member. Husband plak tak minat jln2 ni. Klw ada nampak saya ni melancong dgn dia..maknanya dia kena paksa lah tu. Pastu klw ajak dia melancong semata2 untuk shopping mmg takde maknalah buat dia. Haha. Weiii sape nak g Bandung ni..ajakla aku wehhh...haha.

Aryani - Pelik?Apa yg peliknya. Peliks..haha.

Ain - Kak Ain oklah klw pakai. Cubalah pakai. Hehe. Saya pun dh lama kak Ain tak pakai baju kebaya. Sebayanya nnti takleh makan byk2. Kena cover perut. Haha. Bek pakai baju yg sah2 besaw..isi dalamnya hanya kita yg tahu. haha

Arnirina - Haah..kat blog akak lah. Cantikla baju yg akak beli tu.

LotsOfLove-Pearls said...

salam Emy..
memang cantik2 giler ar....
tapi LOL xpena g pakai.
hehe...

Jom Indonesia!

kakngah said...

aku baru jek meluahkan perasaan kt en. somi yg aku teringin berkabaya sedemikian. dan kau... membuakkan lg keinginan ku ini.
walaupun overweight, aku tak kira.. aku belasah gak. nak tunggu keding melidi.. jgn harap ler.. janji aku berkebaya.. wakakakaka!!!!

fazemy said...

LOL pearls - Tryla LOL pakai kebaya. Mesti cantik. Jom jom kita wat rombongan ke sana. hehe.

Kak Ngah - Itulah..nak tunggu kurus bila nak kurus kan..apa lg order baju kebaya size besar la. Haha.

izzah said...

alamak...kenapa mataku menjadi kelabu asap jer nih...
santik2 sangat..macamana nih..
macam nak gi carik gak jerk...
huahuhahua..

atty's said...

kebaya tu mmg cantek2 belaka..
tp kalo kty yang makainya amat le idak sesuai..ate ku bambam

@cu SaYaNg said...

emy,

insyaallah acu p bandung thn dpn..
nk pesan boley la
hahaha

Nurulhuda Abu Bakar said...

emy, aku positif g bandung next year january, mau kirim?? setakat ni sambutan untuk kirim tu hangat juga, haha...

masa kat medan aku beli kebaya kerawang 1 color jela tapinya 200k jadinya dalam rm60.. lawa jugak.. pastu kat kedai lain beli yg sama dapat rm55 lak.. kene tipu abis!!

fazemy said...

Izzah - Hai..kang terbeliak plak anak murid klw ustazah tiba2 melaram pakai baju cenggini. haha. Carilah Izzah...kot2 jumpa yg murah bgtau kita tau. Tp seriusly la mmg cantik sgt kerawang2 dia. terpukau mata.

Atty - Hehe..saya pun bambam juga kak atty. Tapi yakin boleh! Haha.

Acu - Owh Acu nak pergi yer...nak ikut nak ikut. haha. Bestnya Acu ni asyik jalan2 je.

Huda - Ooo ko g ngn Yana smua tu kan. Ok ok..ko nak g nanti cakap..aku nak order barang satu kapal terbang. heh heh

Colercqn said...

emy, aku positif g bandung next year january, mau kirim?? setakat ni sambutan untuk kirim tu hangat juga, haha... masa kat medan aku beli kebaya kerawang 1 color jela tapinya 200k jadinya dalam rm60.. lawa jugak.. pastu kat kedai lain beli yg sama dapat rm55 lak.. kene tipu abis!!