Tuesday, March 17, 2009

Selamat Bertunang Zaheera & Aidil

Ini Zahira, kawan saya since sekolah rendah. Comel kan dia. Muka dia tak berubah. Klw cakap budak sekolah pun orang caya. Untungnya jadi orang kecik ni kan, tak makan dek usia. Awet muda gitew.



Zahira ni lembut orangnya. Sopan2 gitu. Tak sangka dia sudah berpunya. Yelah orangnya low profile. Tup tup invite datang majlis tunang dia. Wahhhhh. Dia bertunang dengan jiran Nisa, kawan saya jugak. Nisa ni lah yang kenen2kan diorang ni. Ko Nisa bila plak turn nya? Suka tgk Nisa haritu. Dia lebih kurus dari biasa. Bling.




Atas ni gambar Zaheera dgn Fiena. Raja Norlin Sufiena. Sedap kan namanya. Pun dah lama saya tak jumpa. Sejak habis sekolah ni lah pertemuan kembali. Tak tahu plak Fiena ni pandai mekap. Dia lah yang mekap Zaheera haritu. Very simple. Zaheera yang mintak macam tu. Saya suruh tacap bagi blusher terang lagi, pakai bulu mata pelesu...tapi Zaheera tak nak. First time kena mekap..tak biasa katanya.


Masa sedang berlangsungnya pantun memantun antara keluarga Zaheera dan bakal suami dia tu, Fiena mintak diri. Sebab nak pergi mekap pengantin lain. Masa kat tangga tu dia tanya saya, "Klw aku jalan depan diorang ni ko rasa2 sopan tak?" dan saya dengan jujurnya menjawab "Engko jalan mmg la sopan klw jalan menunduk, tapi baju ko tu tak sopan"..Terkena pancaran laser saya kepada Fiena. Dan dalam gelak Fiena nak pinjam selendang Aini..cis! Lawak la ko Fiena.




Jeles tengok Zaheera tunang. Masa zaman saya bertunang dulu mana ada orang buat grand2 mcm ni. Mungkin adalah tapi saya tak tahu. Trend pelamin untuk orang bertunang keluar selepas saya bertunang. Sudah terlambat trend tersebut. Masa saya dulu dok diam2 je dalam bilik. Sampai masa mak mertua masuk bilik sarung cincin. Muka ahli keluarga lain pun saya curi2 intai tgk ikut tingkap.




Sekarang ni bertunang macam orang kawin pun ada. Macam Zaheera ni simple la. Ada tu yang siap pakai baju lace sedondon lagi. Amboi..cam nak kawin. Yang tak tahannya siap posing2 peluk2 gitu. Mak ayah ahli keluarga pasangan takdela plak nak tegur. Kan haram bersentuhan kalau belum kawin. Ish..



Zaheera kelihatan gemok dari dulu. Tapi yang bestnya dia gemuk tang pipi je. Untung betul. Sopan je dia dudul tersipu2 malu kat situ. Rasa bahagia bila tgk kebahagiaan orang lain. Jeles pun ada. Erhh nak jeles kenapa..saya kan dah kawin. Jeles la..nak cantik2 mcm tu jugak..hehehe.




Ni adik beradik Zaheera. Comel kecik2 je diorang semua. Hujung sekali abang dia. Sebelah tu kakak ipar Zaheera. Pandai pilih isteri abang Zaheera ni. Muka wife dia lebih kurang je dgn adik beradiknya. Kecik2 badan tu anak dia dah besar dah. Sebelah Zaheera tu adik dia. Dah sebelah lagi kakanya. Comel2 semuanya. Diorang ni memang dididik dengan baik. Santun kesemuanya. Masa kitorang sekolah menengah Zaheera dah kehilangan ayah.


Dan inilah Aidil. Nisa kata senior sekolah kitorang dulu. Alamak serius mmg tak perasan. Apapun nampak sesuai. Perempuan baik untuk lelaki yang baik. Da setiap orang dah tentu ada jodohnya. Tak kiralah ko cantik ke tak...ko kurus ke gemuk..jodoh, rezeki dan ajal tu kan semuanya di tangan Allah.



Buat Zaheera Selamat Bertunang. Semoga tabah dalam harungi masa bertunang ni.Orang kata nak kenal betul2 dgn pasangan hidup kita ni masa bertunang la. Klw yang bertanduk, masa bertunang ni lah keluar tanduknya. Sbb tulah orang kata jangan bertunang lama2. Takut tanduk keluar, ekor pun jadi panjang. Huhuhu.


Apapun didoakan semoga kalian cepat2 ke jinjang pelamin dan dipermudahkan semua urusan. Nak kawin ni bukan kerja senang "Tak gitew Encik Fauzi?" (Merujuk kepada ayat wakil keluarga Aidil kepada keluarga Zaheera). Bling.



***Suka tengok orang bertunang ke kawin ke..sebab masa tu boleh tgk diorang cantik..sbb ketika itu boleh nampak kebahagian mereka. Bila kita berada dekat dgn orang yang bahagia maka kita pun akan rasa bahagia juga.

18 comments:

kakchik said...

salam emy.

konsep kita bertunang sama je emy. zaman skrg ni kadang-kadang kakchik naik confuse bertunang ke kahwin, hehehe.

agama kita saran agar bertunang buat sederhana je, tapi nikahnya nanti yg besar-besar. tak gitu ke?

ain said...

bila tengok org tunang2 ni..teringat zaman akak tunang2 dulu..simple abis..hihi

fazemy said...

Zaman skrg je grand2 tunangnya. Klw takde 5 ribu jgn beranganla nak buat majlis. Tu blom lg yang sewa khemah, katering bagai. Baju...waduuh cam pengantin.

Pastu zaman dulu2 mana bakal suami leh dtg majlis. Tp zaman dh berubah. Klw stakat dtg makan, bergambar ok lg la..klw posing pakai baju sedondon tu namanya OVER!

mYpRecious said...

ahakkss..
betul2.. sgt sokong ape kak emy ckp tuh.. huhu..
husband sy, pas rombongn blik seme.. bru dy sampai kt depan umah.. tu pun ala2 segan.. hikss..

bile terinagt zmn bertunang, sy adelah sgt malu.. sbb tlalu gabra+takut seme org yg dtg sy salam cium tgn.. sekali sy pegi salam ngn cousin husband yg belum abes sek pun sy cium tg gak.. muahaha..

pastu, satu rumah okes gelakkan sy.. dan adik ipar sy sempat gak videokan adengan itu.. huhu

malu okes.. tapi seme tu kenangan..
Alhamdullilah, sy kawen dgn org yg sy bertunang.. syukur, sbb jodoh kami msih pnjang..

hehehe..

fazemy said...

Hehe kelakau. Saya dulu tgn menggigil takleh stop masa bakal mak mertua tu nak sarung cincin. Cam orang kena parkinson dah time tuh. Malu2 ayam gitew. Sweet kan zaman bertunang. Baru2 nak kenal keluarga sebelah sana.

Queen said...

ha..tang nie baru boleh join...
betul3..
memang la sangat berdebar2 masa mak andak die sarung cincin. Rasa kaku jer masa keluar. Tak tau nak jalan mana, nak duduk mana sedangkan tempat pelamin tu dah tersedia..aduhai...

memang menggigil..sejuk jer tangan...
setuju dengan kak emy. lagi pulak habis kene telek masa tuh...nasib baik sempat korek idung pagitu..hahahahaha

setuju juga dgn kak emy, ramai kawan queen yang over tunangnyer..baru tunang dah possing atas katil. boleh tgk kat k***as******t.fotopages.com.....
uish..lagik baju sedondon bagai..queen pakai baju masa konvo jer, cuma tambah manik2 jer kat baju...pastu pelamin tu pun kawan yang sponsor...

nasib baik la kamik nie ramai orang tua yang menasihat...yang melarang...kalau tak mesti dah hanyut...alhamdulillah...
mak sama ayah dah warn awal2..jgn nak beraksi manja bukan2..even masa ambik gambar tu my fiance macam cacing kepanasan. cepat ajer nak bangun...yela..banyak mata yang perhatikan...

tapi alhamdulillah..takde cakap2 belakang, maknanya kami berjaya menjaga tatasusila kami...

YES!!!

Qaseh said...

best kan time tunang..sekrg tunang2 dah gaya mcm kawen...siap ada pelamin gitu...

honeysour's blog said...

alahai zaheera...dah bertunang ko ek..
mmg zaheera ni ayu n sopan orang nye, tapi bila sekali gelak...
haa kau...

teringat zaman 6 anggerik dulu...
dia dok sbelah afif...

pssttt, tak lame lagi kawan kita lagi sorang tu plak nak bertunang..hikhikhik...

Queen said...

urm..kak emy, ade contact no tukang makeup nie tak?kalau cantik bulehla amik die. queen perlukan tukang mekap pompuan yang boleh makeup sebagus lelaki...hehehehe...wat masa nie tak jumpe lagi..kalau ade kak emy tempel kat blog queen eh..tq...

Tie said...

Comellah dia tu...

Masa kak tie bertunang , dok dlm bilik je..malu laa...hi hi...

Suehaida said...

emy!!awak g ek tunang zahira..bestnye..tak sangka pulak zahira ctc ngn raja norlin suefina ni..hehe

ni su tak kira..awak kena g majlis su jugak..hehe

atty's said...

lawanya bakal perantin..comey lote je

fazemy said...

Queen - Tahu. Byk gambar tunang kat fotopages photographer diorg bergambar sakan. Siap skrg ni kan ada trend pra-perkahwinan. Upah kameraman buat outdoor photoshoot posing peluks2...wahh gitew!

Honeysour & Suhaida - Hemm Sue tunang jauh betul. Wat la kat hotel 5 star kat KL ni..confirm dtg. Haha. InsyaAllah Sue. Klw takde aral..tak janji dtg tau.

p/s: Sue..jgn posing2 peluk2 dgn abg tau masa Tunang nnti. hehe.

Kujie said...

untungnya jadi kawan..........dapat entri full page..hehehehe


org skrg ni bertunang mmg grand....kak jie dulu..tgh cuci pinggan mangkuk kat dapur kena naik p sarung cicin..udah kita anak sulung...bkn ada sapa nk mengemas..bkn ade kenduri riuh sedara mara dgt...cuma 2-3 org keluarga terdekat.

Kujie said...

zaman skrg ni tunang2 semua sekali dtg dlm kumpulan...zaman kak jie dulu...dia dtg tunjukkan rumah..kendian dia lesap p masjid ke...dah abis baru dtg ambil family semula...tak sopan lelaki ada dlm group org2 tua...


zaman dah berubah...

Suehaida said...

hahahaha..tak mungkin su akan berpelukan dengan dia!!!

Queen said...

ye betul2...tak buleh..

lagik satu...baru ada beza..ini gambar tunang...
ini gambar kawin..

sekian...

hehehehehe

Beauty Touch said...

rupenye ada org menyebut2 nama ku disini
hehehehehe