Tuesday, February 24, 2009

Blog Anti Malaysia

Macam2 blog ada. Dan ini adalah antara keburukan adanya blog ni. Digunakan untuk hasut orang lain, untuk kutuk2 orang lain. Sebab : Diri sendiri tak bagus, diri sendiri tak boleh tgk orang lain berjaya, orang lain lebih dari ko, orang lain maju! Itu sebabnya.

Saya tak nakla bg link blog anti malaysia ni. Buat link dia hot je nanti. Dia gak yang untung.

Saya copy paste apa yang ada kat muka depan blog mamat nih. Actually ada banyak blog2 cam gini. Blog dari manusia yang tak sedar dek untung. Tapi saya baget blog yang ni kepunyaan seorang rakyat Indonesia yang berstatus profesional. Dia kata dia doktor. Dari gaya bahasa dia seperti dia dah lama duduk kat Malaysia. Sesetgh entry dia menggunakan bahasa cam kita2 ni. Ngak ada keindonesiaan nyer..ibuk2 dan bapak2 harus tahu ya tu.



Dia hasut untuk memboikot Malaysia


Lawak la dia ni. Badut agaknya dia ni. Nak boikot Malaysia? Muahahaha. Berapa ramai rakyat Indonesia ada kat Malaysia ni? Panggil balikla semua. Buat menyemak pun ada kat Malaysia ni. Jenayah berleluasa. Kebanyakan kes jenayah rompak, rogol, ragut, bunuh tu orang indonesia punya kerjalah. Klw korang takde byk lagi rakyat negara lain nak kerja kat Malaysia ni tau. Baik ambik pekerja Bangla ke Myanmar ke..diorang lebih rajin..tahu hormat orang Malaysia sbb diorang tak pandai sangat cakap melayu. Tak macam orang Indon..besar kepala! Tapi tak semualah..


Diorang boikot produk Malaysia :
1. Astro TV
2. Petronas (oli-bensin)

3. Modenas (motor)
4. Proton (mobil)
5. XL-excelcom (Op. Sel)

6. Lippo Bank
7. Bank Niaga
8. RotiBoy

9. Malaysian Airlines
10. AirAsia
11. YEO'S

12. CIMB Group
13. genFM 98,7
14. Mamee noodle snack
15. Anak Mas
16. Restoran2 Malaysia
17. Lippo Telecom

Saya pasti tak kan efek pun boikot mereka ni. Rakyat diorang mana mampu nak pakai barang buatan Malaysia. Nak isi minyak kat Petronas pun takde kereta sendiri. Nak Naik MAS apatah lagi. Klw yang mampu pun mungkin Kris Dayanti jelah. Hu.

Yang tak tahan nya diorang nak jugak boikot roti boy tu. Lawak giler! Mesti dia suka makan roti boy nih. Haha. Kesian..tak dpt makan roti boy dah. Haha.



Dia kutuk Produk Kebanggaan Malaysia

Katanya kita suka meniru. Tapi bagi saya tak salah kalau kita meniru untuk kemajuan sendiri kan. Tapi yang ni..sampai ke bendera ha dia wat kajian. Hebat!


Yang selalu Di Banggakan Malingsia?

Petronas Tower
Contractor: KoreaManagement: Australia

Badmintonall
all players are Malaysian Chinese and IndiansCoach: Indonesian

Angkasawan aka Astro-tourist-nautSpaceflight: Rusian Soyuz

SMART Tunnel
Engineering design, construction, and management: Mott MacDonald (UK)

Shukoi : Russia
Submarine: France
A soldier who passed out in Lebanon: Malaysian bumiputera..

Proton Engines: Japan and France
Body: Malaysia (sub contracted to India)

Toll road
Contractors: China, Korea, Indonesia, all countries except Malaysia
Taxi drivers: Malaysians

Genting Hihland
Contractor: UK
Owner: Malaysian Chinese
Gamblers: Sporean, Hk, India, Indonesian, Malaysian Chinese and Indians
Office boys and servants: Malaysian Bumiputera

Pictures of Bigfoot in Johor
pictures are fake, manipulated from a French archaeological book

Professionals: doctors, lawyers, engineers, accountants, etc: Malaysian Chinese, Indians, and Expats
Matrempit: Malaysian Bumiputera

Holywood artist: M Yeoh (Malaysian Chinese) Pelawak: Malaysian Bumiputera

Mamat endon ni cam kutuk Melayu je kan. Cam dia nak bgtau apa yang kita banggakan semua tu hasil idea orang luar, klw orang Malaysia sendiri yang berjaya itu adalah kaum China ataupun India. Orang Melayu jadi mat rempit, office boy sahaja. Wah wah sedapnya tangan dia menaip.

Ada banyak lagi artikel2 dia ni. Semua kutuk2 Malaysia je la. Kesian la kat dia ni kan. Macam jeles dengan kemajuan negara kita. Yer..mmg dia patut cemburu. Sebab negara dia tidak memiliki apa yang kita ada. Sebab negara dia takde KLCC..yang ada hanya peminta sedekah yang penuh dijalananan.

Apapun tujuan diorang nak boikot Malaysia ni biarkanlah. Tak perlulah kita pula nak boikot Indonesia pulak. Nak kena adakan demonstrasi jalanan "Ganyang Indonesia dan Beli Album Siti Nurhaliza" tu tak perlulah. Buang masa, buang duit beli banner.

Hidup ini kenalah selalu bersyukur. Tidak perlu kutuk2 kelebihan orang lain. Apa yang penting usahakan diri untuk bersaing, untuk maju seperti orang lain. Jadikan contoh kejayaan orang lain sebagai destinasi..bukan menghentam, menghina sebegini. Apa yang korang dapat? Nothing!

Yang kitorang dapat pulak ialah rakyat2 Indonesia yang bekerja di sini yang permitnya sudah tamat tempoh. Itulah yang selalu RELA dapat tangkap. Huh!

***Entry ini bukan untuk membenci Indonesia tetapi untuk mensyukuri diri ini. Bangganya aku jadi rakyat Malaysia. Yang hidup aman harmoni dalam pelbagai kaum..yang sesekali bergaduh di parlimen..tetapi aku bangga..dapat mengecapi nikmat hidup ini di bumi Malaysia. Walau tak seindah syurga tapi Malaysia adalah negara tanah tumpah darahku.

p/s: Entry kali ni cam sesuai pada bulan merdeka la..haha. Lagi satu saya takleh nak kutuk balik produk Indon coz kat header blog saya pun tertera idea dari sana. Aiseh!

29 comments:

@cu SaYaNg said...

sakit ati je baca blog tu
x sedar diri..ramai rakyat dia menumpang kat mesia nie..huh

fazemy said...

Tu la pasal. Sedap dia je ngutuk2 kan. Org tak sedar diri mcm tu lah.

ain said...

ayoyooo emy..inilah org2 yg dah kasi bunga..balas ngan taik. tara guna punya!

kakngah said...

aku bangga jd ank m'sia walau tak pernah pangkah....

atty's said...

aku bangga jadi rakyat malaysia..

su said...

salam, su pon dah nengok dah blog anti mesia tuh...nampak sgt xberpelajaran diorg tuh...gelak lg adalah sbb rakyat dia ramai kat mesia ni!hahaha..

LotsOfLove-Pearls said...

aoiksssss..
agak bz..
xhabes bc g artikel neh..
tapi aku rasa cam hampeh jer dorang neh..
hampeh tol!

Diamilikku said...

rasa2nya kan..mamat nih bukan indon..tapi purak2 jadi indon..dia nih nak kutuk MELAYU je nih..bukan nak kutuk Malaysia..sebabnya dia puji jugak malaysia bagus dalam badminton..malaysia ada mcm2 kemajuan..tapi dia highlight bangsa2 lain..tak mustahil org yang tulis nih orang malaysia yang tak suka Melayu dan Islam berkuasa di Malaysia...

~wAniE~ said...

sungguh x beretika dorg tu..kita x kecoh2 kutuk dorg..dorg nk kutuk kite tu pasal pe??

Tie said...

Eh....betul ke nak boikot Malaysia ??

Bagus gak !! Biar aman negara kita dari pendatang2 yang menyusahkan tu... harap2 mereka cepat2 bungkus baju dan balik laa...naik sampan je..tak yah naik flight...ha ha...

Anonymous said...

huhuhu. ada jugak manusia bodoh mcm nih.lagi pun mata wang diorg pun tersangat2lah rendah. ini cina indon nih. buat sibuk2 je. kaler bendera diorg pun mcm kaler lapik kaki umah aku je.huhuhu...

Anonymous said...

eh, wanie nih xtau ke? dulu kan indon nk perang dgn malaysia. xtau ke? sejarah tu penting beb. jgn lupa sejarah. rugi bangsa dan negara nnt.

nURmALa mAZLan said...

tu namanya melepaskan anjing yg tersepit..x sedar diuntung..kaum keluarga dia dok cari rezeki kat sini..

PROUD TO BE MALAYSIAN...

e_ja said...

hmm kdg2 kita pun x brape pasti adakan empunya blog tuh benar2 org indon atau rakyat msia sndiri pun yg dah sakit mental???..huhuh..sbb mmg mcm2 hal dh skrang nih..

P.D.R.M said...

OIT...KUANG HAJAU nyer mamat indon... ko siap ko..... kompem kene lanyak dgn aku

AKURO SAN said...

haha... mamat indon tu merepek tahap gaban la... Gaban pun tak der la merepek sgt...

sajer nak publisiti murahan jer tu... tak silap, kat friendster pun ada benda ni... mmg dia sajer nak cari pasal dgn org Malaysia...
(dia sorang jer yg mcm tu...) org indon lain baik jer... bibik aku yg dr indon pun, tak der kutuk Malaysia... siap puji org Malaysia baik lg...huhu...

lillies said...

salam..
kak bagi link kat saya..meh cni nak ajr cikit...!!dah melampau diorang neh.,,dh la x sedar pendatang je kat cni...nak wat havoc konon.....!!

Tijah said...

blog ko best!

BudAk hijAu said...

haih!bikin panas je....cit!!

nurdaniella said...

salam emy, akak pun ada masuk ari tu.. ni mesti baca kat blog mazidul kan.. malas nak layan orang2 yang berakal senteng macam ni.. dulu, masa akak dok kat pasir gudang, memang dapat siaran tv dari sana.. ada gak tayangkan drama pendekar dari malaysia.. tapi, semuanya dah dialihbahasa ke bahasa indon.. lagi teruk dari kita.. kelakar jugak tengok raja azura ngan rusdi ramli cakap indon.. at least, kita ni tengok bawang putih, bawang merah pun still cakap indon lagi.. diorang punya teruk sampai telenovela dari amerika latin semuanya cakap indon.. kelakar, kann.. memang dasar diorang ni tak sedar diri.. ekonomi diorang ok pun sebab ada anak yang kerja kat sini..

nurdaniella said...

tapi, kan emy, lucu gak bila dia kata player badminton ramai cina dan india.. india?? ada ke?? dia tak kenal kot anak2 sidek..

arnirina said...

gilo website cenggituuu..

fazemy said...

Rakyat Indonesia ni dia emosional sikit..pastu terlalu ke"rakyat"an. Sbb tu klw ada apa2 kes ramai2 kluar merusuh..buat demonstrasi jalanan bagai. Sbb diorg 1 hati.

Tak mcm rakyat Malaysia ni. Klw suruh boikot..2 3 ketol je yg mengikut..camne nk berjaya. Huh.

Tapi sikap diorg yg terlalu emosional tu pun slalu mkn diri. Itu yg bangsa2 bergaduh tu. Terlalu jiwa pendekar sgt. Untung kita jd rakyat Malaysia. Walay kulit kaler lain2..blh hidup sekali. Kaum madura takleh hidup sama dgn kaum (lupa lak nama)..smpai dtg kerja kat msia pun nk bergaduh. Hish.

Lg 1 untung nya kita ni. AGama tak campur aduk. Kita saling menghormati agama lain. Diorg..klw psl agama ekstrem betul. Tapi bini ko Kristian aku Islam..kita kawin..pening2.

Betullah..tak semua jahat. Untung AKuro San ada orang gaji baik yer.

LotsOfLove-Pearls said...

maner link nak ke blog tu Emy..??
aku nak serang hendap jap..
huhu..

LotsOfLove-Pearls said...

Mereka terlupa bahawa MALAYSIA banyak membantu rakyat INDONESIA.
Org sebegini ialah individu yang cetek ilmunya, hanya tahu mencerca tanpa menilai secara keseluruhan nikmat yang dinikmati oleh warga INDONESIA dibumi MALAYSIA yang penuh dengan KEPRIHATINAN. Jika kita mengatakan MALAYSIA ini sudah lari daripada KEPRIHATINAN, ambil sahaja contoh terdekat yang MALAYSIA usahakan untuk membantu insan-insan di PALESTINE yang hidup melarat. Jika satu hari nanti berlaku sesuatu di bumi INDONESIA, MALAYSIA pasti akan mengadakan itu dan ini untuk membantu.
Sesungguhnya, insan yang bertindak memboikot MALAYSIA membuka mata kita WARGA MALAYSIA utk terus menCINTAI MALAYSIA dan berSYUKUR kita berada di MALAYSIA dan bukannya di negara-negara lain.

Jika kita MARAH, bermakna kita MENCINTAI MALAYSIA sepenuhnya.

Sesiapa Berminat said...

Call Raja bahrain SHah: 0122825369

fazemy said...

Lilies, LOL - Ni link blog tuh..

id-top.blogspot.com

Sila nyatakan semangat kerakyatan Malaysia ada kepadanya. :-)

Qaseh said...

mak ait..kureng asem nyer diorg nih..suka hati jantung mak bapak dia jek kutuk2..dah le rakyat2 diorg buat onar kat m'sia nih..hamapagas betul...

Queen said...

owh...panas hati.....kalau pun penulis blog tu nak marah kan pemimpin kita...atau kepimpinan negara..
kenapa la nak disamakan dengan rakyat jelata....
nie la namanya. jangan kerana nyamuk seekor kelambu habis dibakar..
aduhai...
kang aku balik aku nak cakap kat bibik...

"bibik...orang indonesia kata orang malaysia nie jahat....jadi saya nak report pada kastam supaya bibik dihantar je pulang bersama2 dengan PATI yang lain nie..."

patutnya kita pulak pulaukan orang INDON nie....berlagak betul..huh!
pengotor plak tu...