Wednesday, February 24, 2010

Kenapa Facebook Saya Tiada Gambar?

Buat yang bertanya kenapa tak nampak gambar saya, lagi 3 malam jumaat la maknanya tu. Hehe. Ada gambarnya, tapi saya private kan semuanya. Setakat ni ada 21 album. Album2 tu hanya boleh di "view" oleh mereka yang berkaitan dengan gambar2 dalam album tersebut sahaja. Sebagai contoh kalau anda rakan sekolah saya, anda akan dapat tengok album yang related dengan kawan2 dan zaman sekolah saya sahaja. Kalau anda penagih kebun seperti saya, maka anda akan dapat melihat gambar2 hasil tanaman saya sahaja.

Motif saya private kan gambar2 di facebook ialah:

1) Supaya bilamana saya berjaya menjadi artis kelak tidaklah tersebar gambar2 zaman silam saya tu. Gambar2 yang boleh dijadikan kontroversi untuk menjatuhkan saya. Hak hak.

2) Tidak berlaku kejadian penyalahgunaan gambar saya. Sekarang kan banyak blog yang suka menepek gambar2 orang lain nih. Sukati nenek tiri diorang je nak compile2 gambar orang lain buat koleksi. Pastu ramai2 lak tu tengok dan bagi komen yang lebih kepada menkeji.

3) Sebab saya tidak perlukan publisiti murahan...hehe.

4) Sebab hidup saya adalah perkara pribadi. Tak suka kongsi dengan orang lain. Sebuk jer:-p.

Dan beberapa sebab musabab yang lain.


Bagaimana nak private kan gambar di facebook?

Ni untuk yang tak tahula. Yang dah tahu shushh shuhh..gie main jauh2.

Pertama : Pergi dekat semua album anda. Klik lihat semua (see all). ~Nota: Klik gambar untuk tumbesaran~

Kedua: Klik dengan "Album privacy" tu.
Ketiga: Then akan keluar macam ni. Dekat bawah "Who can see this" tu korang pilihla sape2 yang korang nak bagi tengok atau tak nak bagi tengok. Let say kalau korang pilih "everyone" kan tapi ada sorang korang taknak bagi dia tengok, klik dekat "except" then masukkan nama kawan yang korang benci tu.
Kalau korang nak pilih 2,3 rakan, klik "some friend"..so masukkan la nama2 mereka tu. Untuk kerja mudah, korang listkan rakan2 korang tu sebagai "schoolmate" ke "ofismate" ke n etc. Kan masa add orang tu or accept friend request, boleh pilih kategori mana nak taruk nama dia.


So camtulah ceritanya. Semua album saya adalah private, kecuali "Profile album" yang boleh di view oleh "Only Friend". So sebab tu la ko nampak album tu je yang ada. Sebabnya nama ko belum masuk mana2 kategori lagi. Heh heh. Jenuhlak nak pilih asing2kan senarai nama kawan2 tu. Kalau nampak korang online chat senang nak arrange kat situ. Just klik and drag. Ok thats all. Macam entry tutorial plak.
Buat rakan2 yang rapat tu, korang di allowed kan untuk melihat semua album tersebut. Sila bagitau jika korang tak nampak semua album tu. Mungkin sebab nama korang tak masuk dalam mana2 kategori la tu, tak pasal tak nampak apa. Sekian untuk makluman Niza.

6 comments:

Anonymous said...

kindle sony ebook http://audiobookscollection.co.uk/fr/Over-The-River-And-Through-The-Woods/p16953/ mind control ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/Encyclopedia-of-Business-Ethics-and-Society/p147741/]libre ebook reader review[/url] the devil's butcher shop ebook

Anonymous said...

mathpower 10 free ebook http://audiobooksplanet.co.uk/it/Giant-Axonal-Neuropathy-A-Bibliography-and-Dictionary-for-Physicians-Patients-and-Genome-Researchers/p226490/ wicca ebook [url=http://audiobooksplanet.co.uk/Braams-C-M/m14351/]gene lebell ebook[/url] flying spaghetti monster ebook

Anonymous said...

symbion gps software http://buyoem.co.uk/es/category-100-112/Multimedias-y-entretenimiento?page=3 world of darkness wiki software [url=http://buyoem.co.uk/it/product-13682/Disk-Space-Inspector-3-6-0]gp300 programming software[/url] mechanical engineer software
[url=http://buyoem.co.uk/it/category-200-209/Antivirus-e-Securiti]Antivirus e Securiti - Cheap Legal OEM Software, Software Sale, Download OEM[/url] bmi cad software
[url=http://buyoem.co.uk/fr/product-35373/3herosoft-iPod-Video-Converter-3-4-MacOSX][img]http://buyoem.co.uk/image/8.gif[/img][/url]

Anonymous said...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/viagra-jelly.htm][img]http://onlinemedistore.com/1.jpg[/img][/url]
pharmacy student loan forgiveness program http://certifiedpharmacy.co.uk/products/neurontin.htm bremo pharmacy richmond va [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/herbolax.htm]pharmacy detroit[/url]
best pet pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/cart.htm pharmacy school [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/aldactone.htm]aldactone[/url]
online pharmacy tech schools in michigan http://certifiedpharmacy.co.uk/products/cipro.htm phentermine without prescription from us pharmacy online consult [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/u.htm]pharmacy benefit manager presentations[/url]
columbus ohio pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/cephalexin.htm willis ave roslyn pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/accutane.htm]accutane[/url]

Anonymous said...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/betnovate.htm][img]http://onlinemedistore.com/9.jpg[/img][/url]
hagerman valley pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/toprol-xl.htm axion pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/levitra-super-active-plus.htm]canadian pharmacy meds[/url]
genes pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/j.htm online pharmacy uk prescription [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/cytoxan.htm]cytoxan[/url]
oncology pharmacy protocols http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/healthy-bones.htm robbery of pharmacy by ryan salim [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/levitra-professional.htm]natural pharmacy vitamox[/url]
online prescription pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/abana.htm pharmacy future [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/fosamax.htm]fosamax[/url]

Anonymous said...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/inderal.htm][img]http://onlinemedistore.com/8.jpg[/img][/url]
pfs pharmacy westerville http://certifiedpharmacy.co.uk/products/lynoral.htm online pharmacy report opr boards [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/mxman.htm]eckert pharmacy[/url]
haishin pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/zyloprim.htm canadian network pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/men-s-health.htm]men s health[/url]
seychelles pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/bactroban.htm pharmacy overcharging in credit card billing new york city [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/topamax.htm]pharmacy benefits manager and secretary state of new york[/url]
apria pharmacy network http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/q.htm pharmacy technician school [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/dramamine.htm]dramamine[/url]