Thursday, August 27, 2009

"Abah nak mati dah ke Ma?"

Smlm saya berbuka di rumah mak ayah saya. 2,3 hari tak jumpa mak saya kan, mcm2 cerita la yang ada. Mak mengeluh tahun ni dia rasa boring. Nak buat kueh raya pun takde mood. Mana taknya semua anak sebuk dgn urusan masing2. Smua dh habis sekolah. Pastu saya jawab la.

"Ni standart perasaan la yang nenek2 kat kampung tu rasa...diorg lagi teruk...anak2 balik malam nak raya je..pastu dok 2, 3 hari dah balik umah masing2". Hehe..menjawab..menjawab..


Kadang bila pikir balik perasaan mak saya nih..buat saya merenung masa depan. Masa saya tua nnti mcm manalah kan. Anak bila besar..sorangd emi sorang pergi..Tak duduk dgn kita lagi. Last2 tinggalla kita berdua dgn suami mcm baru kawin. Orang kata mmg bestla..blh honeymoon lg. Tapi klw dah tua perasaan nak honeymoon tu dah takde dah. Klw ada anak ok lg lah kan..sekali sekala diorg balik jugak. Anak2 cucu dtg sekali-sekala memporak-perandakan rumah nenek mereka. Tapi klw takde anak camne. Huh Emy sila beranak cepat2 yer. Hehehe.


Mak saya cerita psl abang ipar saya sorang nih. Tak hape dia buang tebiat masa terawikh malam kedua dia bawak anak2 dia g semayang kat Masjid area umah mak saya. Kakak saya tak ikutla sbb jaga anak dia yg masih baby tu. Kakak saya cerita suami dia tetiba je suruh anak2 dia smua pakai telekung siap2. Ajak pergi surau. Sampai anak sulung dia tanya kakak saya :


"Abah tu dah nak mati ke Ma?"..haha

Alih2 malam tu diorg naik atas ketuk pintu rumah mak saya. Panggil nenek, salam tangan nenek dan berlari turun bawah. Abang ipar saya tunggu dalam kereta je. Lepas budak2 tu turun mak saya jengukla ikut tingkap..aisyeman...rupanya abang ipar saya beli kereta baru. Nak berlagak ngan parents in law la tuh. Dengar cerita mak saya tu..saya gelak golek2....muahahahahahahahahaha...sangat kelakar ok. Sbbnya....









Abang ipar saya tu !$_$*^%*&^ pun kdg tak cukup. Ok benti mengumpat. Puasa puasa...

10 comments:

mama uzma said...

x senonoh ko nob kutuk abg ipar..mana tau solat x cukup 5 waktu..hampeh tul..

hah tunggu apa lagi..beranak cepat..hihi

Diarihatiku1976 said...

tak baik tau.. mana tahu dah dapat nur ker kan.. manusia boleh berubah...

fazemy said...

Hehe. Yelah moga2 dia dpt hidayah di bln puasa ni. Takla..part yg lawak dia dtg nak berlagak kereta baru tu je. Jauh tu umah mak dia ngn umah mak saya. Seb baik bini dia tak camni. Klw tak mau kena boikot jugak. Haha

LotsOfLove-Pearls said...

haha..

terlanjur kutuk..

kahkah..

kalau betul , xper.. ok ar tu..

ngee...

puasa..
puasa..

Selamat Berbuka Emy..

hehe..
lagi beberapa jam...

kakngah said...

menantu tak salam mentua ker??
lbh afdal ajk mentua g terawikh naik kete baru... hihihi!!

Queen said...

hahahahhaa...gile lawak.....

kak emy nie..ayat last tak boleh blah....adoyai...guling2 ketawa....

eya said...

la..buang tebiat sbb beli kete bawu..kui2..

kakpah said...

sebab tu kakpah suruh anak-anak kalau nak beli rumah, beli je dekat2 rumah mak ayah ni. Bila dah semua kawin selalu je terjah balik rumah jumpa mak ayah.
Ishh.. sampai bila nak ikat bebudak ni. lambat laun akan pergi je la jugak seorang demi seorang.

Dee said...

kita dlm beripar duai jgn ada kutuk mengutuk emy..x bahagia nanti..biarlah itu rumahtangga depa..hehehe..

emy..beranak cepat2 tau..

fazemy said...

p/s: Abg ipar saya tu kaya dunia. Kete kat parking umah dia je rasa adalah dkt 10bijik kete. Pernah dulu makcik saya meninggal tiba2.Kereta ayah saya rosak masa tu. Tak berani nak bawak blk kampung jalan jauh. Zmn saya student lg nih. Alih2 mak ayah balik naik bas. Huhuhu. Menantu raya pun tak pernah nak naik umah flet mak mertua..inikan pula hari2 biasa. Sekian.