Thursday, March 3, 2011

Phi Phi Island

Semalam kawan saya Sabrina post gambar2 percutian dia kat Phi Phi Island. Wahhhh cantiknya pulau tu. Tanpa berlengah lagi saya pun google la pasal Phi Phi Island ni.


Bawah ni gambar selepas kejadian Tsunami tahun 2004.




Pulau ni terletak jauh ke tengah. Gunung Daik bercabang tiga. Erh, itu pantun. haha.


Pulau ni comel je. Boleh naik feri dari Phuket atau Krabi.



Gambar cinonit ni gambar copyright.. takleh curi tapi saya ambik jugak. Tu pasal kecik je. Hehe.


Wahhhhh amazinggg...



Boleh snorkling, diving kat sini. Pasti best.








Tengok peta bawah ni...gambar dalam bulatan tu adalah Phi Phi Island. Kecik je. Memang kalau Tsunami takleh lari mana dah ni.




Cantik kan..sukanya tengok:))





Kalau stamina tak kuat, sila mengucap je ketika kejadian.





Owh gambar bawah ni ada dalam video masa kejadian Tsunami dulu. Diorang bina balik semula.





Tempat shopping. Baju2 kat sana mesti murah2 kan...baju kat Msia pun banyak made in Thailand.





Air yang jernih.



Perahu nelayan.






Feri yang bawa penumpang ke pulau tu. Saya dah tahu satu bahasa Thailand. Koh tu maksudnya pulau. Hehe.








Dulu saya ingat ini Krabi. Rupanya di Phi Phi Island yer.



Cantiknya...pesisir pantai ada 2.














Dan kat bawah ni video sebelum dan selepas kejadian Tsunami. Rasa nak nangis je kalau ada masatu. Nak lari ke mana pun tak tahu dah bila sekelip mata Allah hantar air banyak2 macam tu. Subhanallah.





">


Saya pernah terbaca...memetik kata2 Penkaji di barat tentang pemanasan global. Satu demi satu Pulau kat dunia ni akan hilang. Mungkin di mulai dengan Pulau Maui, Hawaii dan Pulau2 kecil yang lain. Sebelum Pulau2 tersebut hilang dari dunia marilah kita ke sini. Hehe. Untuk release tension lorrr...apa salahnya kan. Sambil2 memuji ciptaan Ilahi.


"Sayang...nak pergi Phi Phi Island la pulak!" Hiks.

3 comments:

cubaan said...

hoi, melancong je ko! jeles haku tau. hehehe..

mi, sebelum ada anak kecik ni (sori tercakap, insyallah nanti ade rezeki ko) baik ko jalan puas2..

macam aku kan, pk 5-6 kali jugak nak melancong.. sob sob sob.. sedeyyy...

Queen said...

santeknyaaaaaa

fazemy said...

Ana- Hehe...sbb takde anak la blh jln2 ni. Kekeke.

Nik- Kan kan..santekk kan:))