Friday, April 2, 2010

Untuk Perhatian Geng Klik-Klik Nuffnang

Dear Nuffnangers,

As you might already know, there are 2 different types of campaigns from Nuffnang: Metered (mCPM) Campaigns , which pay according to the number of visitors who see the ads; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads.

It has come to our attention that certain groups have been committing click fraud, which is defined as clicking on CPC advertisements intentionally just to generate earnings for a blog's owner. Do note that this act is an abuse of our Terms & Conditions under Section 6.

Banner ads are only supposed to be clicked on if the viewer is interested to find out more about the advertising campaign, and not for the intention of earning extra money. Should this situation worsen, the frequency of ad campaigns might be significantly reduced as we'll only be able to sell ad spaces on blogs with no click fraud record.

Our system is capable of tracking these illegal actions which are documented and if necessary, be used as evidence for any legal purposes. In the past, Nuffnang has suspended and banned various individuals and groups for committing this offence. However, as the number of bloggers who commit this selfish act has been growing in an alarming rate within our community, we're forced to be more vigilant and will take necessary action to ensure our other members of the community who do not engage in such act to suffer in the long run.

If you are aware of any of your friends or anyone who have been engaging in such acts, we would appreciate it if you could kindly advise them to refrain from doing so, as bloggers who are caught engaging in click fraud activities will be punished severely, either by suspension or termination.

Thank you for your attention.

Cheers
Blogger Relations Department
Nuffnang Sdn Bhd






Nota tak baik taruk kat kaki :
Email dari nuffnang. Dah jangan nak gatal2 tangan klik iklan nuffnang lagi. Kecuali kalau berminat dengan iklan tersebut. Kalau buat jugak hukum earning tersebut adalah haram. Haram maknanya berdosa besar. Ok sila klik iklan nuffnang saya yang kat atas, kanan dan bawah ni. Yang berdosa korang bukan saya. Dah tegur pun degil nak buat lagi. Haha

6 comments:

@cu SaYaNg said...

kekadang tak kuar apa2 iklan pun..huhuhu

Dee said...

hahaha..dr dulu mmg x setuju click2 ni..dh org click..terima kasih jelah..hehehe..

Queen said...

tuelah kak emy.. kadang2pelik bila org dapat banyak2 ni...saya ni tiap kali lawat blog org takde plak nanang tu kuar..agaknya sebab tu saya punye tak pernah boleh cash out..muahahhaha....

pestu...ade org siap buat entry lagi pasal nak naikkan trafik nanang la...pastu siap kondem2 org yang tak dapat earning sebanyak dia lah....adoooohai...

kan dah kena dgn nanang...hihihi

siti nurkhijah said...

pepagi lagi bukak email dah terbentang email dari nuff kasi warning ni...
masih boleh pakai lagi tak slogan
"I clik U, U clik I".....

fazemy said...

Acu - Sya pernah terbaca yg iklan tido tu sbb trafik blog tu tak laju time tu. Pastu pengiklan dia pilih blog jugak. Sbb tu lain blog lain iklannya. Klw iklan tido tu maknanya blog dia tak ramai masukla tu. Contohnya blog saya la. hehe.

Kak Dee-Lg satu kes menipu je byk ni. Dia ckp je dia klik. Tgglkn pesanan kat shoutbox ckp dah klik..padahal mana klik pun. gegege.

Queen- Ada erk blog berlagak camtu. Tak pernah terbaca lg. Tp yg slalu klw entry tutorial psl nuffnang ni diorg ajar suruh klik sndiri.

Siti Nurkhijah -Tak pyh dahla pakai u klik i u tu lagi. Sblom ni saya pernah baca hukum klik2 nuffnang ni. Memang jatuh haram sbb bila kita tak ikut prosedur yg ditetapkan bermakna kita menipu. Pengiklan bayar iklan unt org tgk iklan dia. tp klw kita yg klik sndiri kesianla kat pengiklan tu.

Kujie said...

Isu ini akan muncul..on and off...blogger akan muncul setiap hati...tujuan org berblog pn sbb $$$$

ishhh....