Wednesday, April 14, 2010

Pokok Gharqad & Kepentingannya Pada Israel

Korang pernah dengar tak pasal pokok ni? Pokok ni ada diceritakan dalam Al-Quran.

Di dalam riwayat Muslim dari Abu Hurairah Radhiallahu 'Anhu bahawa Rasulullah Shalallahu 'Alaihi Wassalam bersabda :

Tidak akan terjadi hari kiamat sehingga kaum muslimin memerangi Yahudi lalu kaum muslimin mengalahkan Yahudi sehingga Yahudi bersembunyi di sebalik batu atau pohon, lalu berkatalah batu atau pohon itu :" Wahai Muslim, Wahai hamba Allah, ini Yahudi di belakangku kemarilah dan bunuhlah dia," Kecuali pohon Gharqad
kerana sesungguhnya dia pohon Yahudi." (Muslim 2922).



Pokok ni ada banyak jenis. Gharqad atau orang putih panggil ni pokok Boxthorn. Ada jenis China, Jepun dan Afrika. Rasanya yang orang Israel tanam kat Palestin tu yang jenis Afrika la. Diorang siap ada dana lagi untuk pembiakan pokok ni. Bukti diorang kaji Al-Quran.
Pokok ni jenis berduri.

Ada buah jugak.



Merimbun. Klw menyorok kat blakang pokok tu mesti tak nampak. Pokok ni tempat binatang macam arnab menyorok jugak.



Ini website Israel laknat tu -http://www.jnf.org/- yang mintak dana untuk tanam 220 juta pokok Gharqad ni. Motif diorang for Israel Forever.

***Jews will not have any land on earth.

17 comments:

nurdaniella said...

emy, apa kata kalau kita serang israel, kita bakar sekali pokok ni..

fazemy said...

Dalam web tu kan unt dana nak tanam pokok ni. Diorg plan nak tanam 220juta pokok tu. Dan sedang diusahakan.

ain said...

jika pun mereka tnm nanti..moga2 Allah tidak menghidupkannya.

LotsOfLove-Pearls said...

Gelak terbaca komen kak nurdaniella..
kak, baik jangan kita serang kak..
Kita tak mampu melawan balik..

**pokok tu cantik tp bila fungsinya xOK, jadi xcantik dah..

Diamilikku said...

memang depa mengkaji quran untuk melemahkan kita..yang kita nih patut mendalami quran duk buat sambil lewa...manusia owwhh manusia

Qaseh said...

hish..siap ada dana lagi..so, yahudi nih memang dah ada plan dgn pokok2 nih kan?..hish..yahudi nhi sggup dalami alquran sebab nak tau ape isi dia, then diorg akan wat manusia terpesong..

Suehaida said...

bagus em ni..info ni..

izzah said...

alah..dorang tanam lah banyak mana pun..Allah dah cakap..dorang takkan selamat...laknatullah...

nurul-h said...

ish takutnya, sampai mcm tu sekali diorang buat...

nurul-h said...

mie, kalau bukak website jnf tu, kat bawah belah kiri, ada friend of jnf, ada facebook, youtube, digg...

huhu...

mama uzma said...

dorang ni mmg kaji habis habisan tuk jatuhkan org islam...JAHATTTT...!!!

Jemari Seni said...

Memang konpem tak nampak kalau menyorok kat pokok tu...

awin... said...

penah baca website ni....

Kujie said...

bangsa ni mmg dah dilaknat dalam Al Quran, mmg dah tertulis paling degil.......Allah Maha Mengetahui

Dee said...

pernah tgk pokok ni..n tau kisah ni..from blog sapa ntah..x ingat..

Queen said...

hanya Allah yang maha mengetahui

Faizal said...

Yahudi buat dana untuk protect kaum dia.kita sebagai umat islam perlu buat yang jauh lebih baik untuk protect umat islam kan?