Friday, April 3, 2009

EMOSIONAL!

Rujukan : http://www.kujie2.com/sudut-hati/saya-terluka-dengan-komen-ini.html#comments

Di atas entry ni Kak Kujie dah siap2 bagi amaran:
Amaran : Entri ini bersifat terlalu peribadi dan penuh emosi, anda dinasihati tidak sama terikut² emosi tuan punya blog.

Dan saya telah tidak mengendahkan amarannya itu lalu beremosi seketika dengan memberikan komen seperti ini :



Sayalah org yg kutuk polis tu..bkn kak kujie la..


Kejadian rogol..ragut..rompak tu bkn sbb polis tak buat kerja..sbb polis
buat kerja..tapi dia bekerja kerana gaji di hujung bln. bkn kerana negara
Company husband saya every month bayar 5k kat 1 balai polis tu. Untuk suruh
diorg jaga kebajikan company. yang sepatutnya tak perlu dibayar..diorg kan dah
dibayar hujung bln. tak termasuk intertain yg lain2 lg. Polis kuat rasuah! Saya
pernah kena mintak duit masa nak kena saman. Bkn saya yg hulur. dia yg desperate
nak duit. Itulah dulu kecik2 malas nak blajar..dah besar mak suruh jd polis la
tu :-p


Saya juga masih tak puas hati dgn polis wangsa maju yg buat dek masa saya
dtg nak buat laporan. Dia tgk TV tanpa memandang muka saya. Dan saya masih kesal dgn sikap polis Sentul yang kerjanya conteng2 surat kahabar apbl dh hbs baca 1 paper hari tu. Dan mengambil keterangn kita umpama kita seorang pesalah. Dan karektor mereka akan bertukar bila ada wartawan…ada org besar2 yg dtg buat laporan bodoh sbyk berpuluh2 kali unt saman karpal sigh. “Semua dibenarkan masuk.."Sbb saya nak masuk TV”kata polis tersebut.

Dan saya masih ber”YM” dan bermeseg2 dgn kwn saya seorg polis. Dimana jika saya lambat membalas YM dia akan BUZZ saya beberapa kali. Dan jika saya lambat upload gambar time function kami pergi bersama dia akan msg lbh 3 kali tanya kan gmbr tersebut ketika waktu bekerja.


Polis kan ada pencen..hari tua dah terjamin..so watpe nak kerja keras?!!!!


p/s: Tidak semua polis la. Sila pura2 nak saman saya unt
kenyataan saya di atas jika anda ingin makan rasuah!

Dan tiba2 ada plak anak polis yang reply komen saya seperti ini : Tanpa meninggalkan link blog dia sendiri :-p

Balas
Anak Polis Balas:April 3rd, 2009 at 10:28
am
@fazemy,
Satu dakwaan yg serius terhadap polis.Nasihat saya pada
fazemy…bawa beristhigfar. Tak sesuai memburukan polis di blog orang. Tulis di blog sendiri.
Dan another 1 comment :

@fazemy, akak tak sayang mulut kah ???? ini tempat
komen kisah org. bukan kisah hal akak benci polis kat ruang cni. sila lah buat satu entry khas kalau nak kutuk2 polis ni. kalau laki akak la keje polis, ade ke akak akan ckp mcm ni? *wondering* yonnas



Dan atas nasihat dia saya dah beristhigfar dan terima je kata dia untuk tidak memburukkan polis di blog orang lain. Blog sendiri boleh.

Cuma apa yang saya pelik adlh : kenapa perlunya ruangan "comment" di setiap blog untuk setiap entry. Klw bkn untuk dikomen plis make it invisible or change the setting whatever. Bukan cakap kat Kak Kujie la ni...jgn salah paham yer. Apa yang saya cuba sampaikan ialah kdg2 di blog2 "mereka" ini kita tak boleh nak turunkan komen negatif. Hanya puji2an dan kata2 setuju sahaja yang allowed. Dan mungkin di setiap entry orang sebegini kita harus menurunkan komen seperti ini sahaja :


BETUL!BETUL!BETUL!


Biarpun pandangan yang diutarakan itu silap. Dan saya hanya tersenyum klw orang yang meninggalkan komen "membina" tersebut tidak meninggalkan sbrg alamat surat-menyurat.



p/s : Saya komen berdasarkan pengalaman saya. Bukan saja2 nak mengkritik.

Penambahan : Seorang kenalan FIL saya yang berpangkat ASP dan buncit perutnya(kenapa saya mention nih?haha) pernah dtg ke rumah bawak perempuan muda dia kutip dari Thailand..siap dtg karaoke2 lg kat umah kitorg. Hampeh! Lg skali saya cakap - saya tulis berdasarkan pengalaman saya.

22 comments:

LotsOfLove-Pearls said...

Berani kerana benar, takut kerana salah..

ain said...

salam dear...sabar ye!

honeysour's blog said...

aku baca kisah ko tu pon aku dah geram dgn kerenah polis ni...

izzah said...

memang emo tahap gaban nih...
cak!senyum sket emy....

AyKay said...

Emy,

nasehat saya (eh layak ke saya bagi nasehat?, tak pe lah, kira layak lah kot), untuk tidak memedihkan rasa menyenakkan qalbu, anggaplah perkara2 sebegini sebagai satu perkara positive. Dan yg terbaik yg telah ditetapkanNya.

Baru rasa lega jiwa dan qalbu. Dan tak penat nak serabutkan jiwa selepas tu. Walallahualam

fazemy said...

Malas dah nak komen kat blog org lain. Merajuk. (0_0)

Thanks atas nasihat tu. Yer saya tak patut emo..biasalah tu tak smua pendpt kita benar dan kdg2 kebenaran tu pahit.

Buat yang trasa atau anda polis atau ada kaitan dgn polis..sori sgt2. Saya bkn mengata anda. Saya hanya menyatakan polis yg saya kenal. Saya dh mention "Tidak semua" polis.

Entry ini bkn kerana saya masih beremosi lg..cuma nak tambah new entry dan sbb nasihat "mereka" untuk komen di blog sendiri. haha. Saya ni mmg makan nasihat orangnya. Good girl (Bila komen kena tggl2kan puji2an yer). Wink

Kujie said...

merajuk dgn kak jie ke?

tak pa..merajuk dgn org yg sayang..kak jie kan sayang korang semua ni..heheheh

kak jie dah simpan semua komen entri tu..sbb tak maulah pakat berperang kt situ pula....nnt nak kena p Thailand cari peluru.

Semua org ada pengalaman...kita bercakap dr pengalaman...mungkin org tu ada datang kot ke blog ni dari link emy....letak lah post berkaitan ttg kes dulu tu kt atas tu...

Kujie said...

sempat lagi dia copy tu...masa kak jie tgh tekan key " Comments are closed at this time."

Suehaida said...

ayok!!!aduhai..masalah problem dah ni..jangan marah2 ye..awak mmg bercerita mengenai pengalaman..diorang tu sakit ati ngn awak..ntah2 diorang pun amik r___h ke..mana tau..=p

Queen said...

kak emy, jgn mengalah..
LAWAN TETAP LAWAN...

ala..tak makan cili takkan rasa pedas?
abg polis?
sila jawap..
saya nampak dgn mata kepala sendiri pasal KEBODOHAN polis ini..

ade ke patut, ade org wat call kecemasan cakap ade penceroboh, polis bertugas boleh kata habis nie nak buat apa?

BODOH!..

tapi tak semua la..
ade gak yang bagos..
yang berdedikasi...
tapi yang banyak nyer

masuk kubur jaga kubur je la..

CuTeMiUt78 said...

yelah kan, emy citer ikut pengalaman.. dah sah2 dia kata tak semua polis.. yg polis2 tu terasa sgt napa ya.. apapun emy.. takpe, jgn duk risau.. berani kerana benar kan..

Ejat_Aramaiti89 said...

mengamalkan demokrasi
bebas bersuara

nekPP said...

fazemy..berani kerana benar!

nurdaniella said...

salam emy, dah malas nak cakap pasal polis nih.. kat kampung akak, balai dekat jer ngan traffic light tapi bila traffic light rosak, boleh butakan mata jer.. pernah akak pergi balai tu semata2 nak bagitau pasal traffic light tu rosak, tapi diorang boleh ketawa2 jer.. tak de sifat tanggungjawab langsung..

kakchik said...

Assalamualaikum emy,
Panas je nada tulisan emy ni. Emy memang berani, kakchik pun tabik. Bagi org yg ada pengalaman berurusan dgn pihak polis sebegitu memang hangin kan.
KakChik pun harap benar pasukan polis kita bekerja kerana amanah menjaga keselamatan tu macam amanah dari Allah bukan sebab makan gaji semata.
Kalaulah polis takutkan Allah, alangkah bagusnya...

Duhai kawan-kawan said...

UIIISHHHHH..JANGAN MARAH MARAH.... BUKAN SEMUA POLIS KAT MALAYSIA NIE SAMPAH2 BELAKA...ADER YG BAIK... CUMA TUE LA....SEKARANG NIE BYK YG DAH MENGARUT..MAKAN GAJI BUTA...RASUAH...CAM MANER PRANG CENGGINI NAK TANGKAP PENYAGAK.... DIRI SENDIRI PUN MMG PENYAGAK.... SEDIH BTOL AKU TGK... BUKAN APER... SEMUA YG MELAYU PEGANG KOMPEM MESTI LINGKUP..... ADER JER BENDA YG TAK KENA..... TENSION GUE... CAMNER NAK MAJU NIE....

kuIna Jentayutiara said...

my frend selalu bwk pak polisi dr KL yg berpangkat besar lak tu g Danok Thaild... entertain konon..

fiezabaiduri said...

lain orang lain pengalaman,..lain pendapat buah fikiran...

sama-sama lah kita berkongsi..
yang baik jadi tauladan,
yang buruk jadi sempadan..

chewah!

♥princess bongbong♥ said...

mmg ade betul nye polis perangai mcm 2 sbb xkn org bercerita tanpa pengalaman, btul x..

dan mmg btul jugak bukan semua polis berperangai mcm tu..

dan xkn peribahasa 'kerana nila setitik, rosak susu sebelanga' tercipta kn?

haha..yg pasti, polis2 sila jalankn tanggungjawab yg diamanahkn..

renung2kan dan selamat beramal!!

fazemy said...

Kak Kujie - Tenkiu back-up saya balik.

Dan buat yang lain2 - Terima kasih atas komen2 anda. Nobody perfect. Thats a human being. Makanya saya juga bknlah betul sgt. Cuma bila saya luahkan..takdelah saya panas hati dgn "komen2 membina" mereka tu. Terima ksh smua.

Yaniez said...

sabar la ye...
biasalah.. dorang ni yg negatif je tangkap abis bila baca...
bukannye nak baca sampai habis dan fahamkan kisah tu...
lumrah alam.. gitu la sikap manusia..

peace! =)

fazemy said...

Yaniez - Betul tu Yaniez. hati manusia lain2.