Sunday, December 14, 2008

Adab Ketika Menumpang Kereta Kawan


1. Melayan pemandu a.k.a kawan anda itu bersembang agar suasana dalam kereta tidak sunyi. Dan dia tidaklah khayal atau tertidur akibat keletihan dalam perjalanan jauh yang boleh menyebabkan kemalangan jalan raya.

2. Tolong isikan minyak atau klw tak reti tolongla pergi bayar duit minyak di kaunter jika pemandu a.k.a kawan anda tu ingin mengisi minyak.

3. Jangan turun kereta apabila sampai ke destinasi selagi pemandu tidak siap menutup radio, aircond kereta.

4. Tolong jangan sesekali tidur terutama penumpang di belakang. Sama-sama berjaga hingga sampai ke destinasi di tuju.

5. Pakai tali pinggang keledar. Penumpang di belakang pun dah diwajibkan pakai berkuatkuasa 1 Januari 2009.

6. Jika anda berkongsi kereta seramai 4 orang, bahagikan dengan 3 duit minyak/tol dan bayar kepada pemandu. Pemandu a.k.a kawan anda itu tidak perlu membayar sekali. Sudahla dia yang bawa kereta, monthly payment dia yang bayar, road tax pun dia yang bayar. Lagipun korang bukan bayar untuk sewa kereta dia.

7. Buat kereta tu seperti kereta anda juga. Jangan nak buang sampah dalam kereta tu. Buh dalam plastik dulu tin2 air yang korang minum, plastik jajan ke apa, nanti dah smpai stesen minyak ke apa buangkan dalam tong sampah.

8. Jangan hempas pintu kereta kuat-kuat bila menutupnya. Macam marah je gayanya..tuan punya kereta lagilah terbakar. Lagipun klw kereta kawan anda itu bukan kereta lama, tutup slow2 pun dia akan melekat kat getah pintu tu.

Ingatlah..kawan anda a.k.a tuan punya kereta itu bukanlah pemandu peribadi anda. Walau dia mungkin tak mengharap korang bayar ketika menumpang dia, tapi tolonglah hargai dia jugak. Macam mana saya tahu? Sebab saya jugak pemandu seperti anda:-)

No comments: