Tuesday, December 1, 2009

Ok tak klw beli Leasehold House?

I just found our dreams house. Near with my office. New one but direct from owner. The house just obtained the CF.

Kan we all nak rumah yang ada tanah...tp nak satu tgkt je..pastu nak ada own carpark. So rumah ni meet our spec la. Townhouse type. Harga around 200k..kira under baget kitorg la. Cantik rumahnya. Kawasan perumahan baru. Ada 24jam security guard. Ada playground, jogging track yang cantik. Pastu nak masuk siap kena pakai electronic access card lagi. Kira safety terjamin la. InsyaAllah.

Then ada clubhouse yang ada swimming pool. Setahun free leh mandi manda kat situ. Pastu maintenance fees free jugak selama 2 tahun. Yeeehu.

Tapi rumah ni kan Leasehold(Sewaan) type..bukan pegangan bebas. Means dalam masa e.g. 50 tahun ke -ikut dlm agreement rumah ni akan jadi hak kerajaan balik. Hemmmm berbaloi tak beli rumah mcm ni? Rasa2 korang?

13 comments:

LotsOfLove-Pearls said...

Berbaloi jugak tapi yg tak bestnya bukan hak milik kekal..
I mean nanti umo2 50 kena cari umah lain lak..
Mungkin leh cari rumah lain yang boleh dihakmilikkan..
Hehehe...

Queen said...

depends pada sesetengah org. dan kene bandingkan dengan harga jugak. Leasehold usually jauh lebih murah dari Freehold. Sebabkan pajakan tuelah.

Biasanya developer akan buat pajakan tu ke maksimum 99 tahun, check dulu berapa tahun lagi pajakan yang tinggal. Rumah yang dibeli dengan status Leasehold, tak boleh nak buat harta warisan. Tapi utk kak emy duduk, insyaAllah, sampai akhirnya.

Bandingkan pulak nilai hartanah tu pada masa akhir pajakan itu berakhir. Kalau nanti pajakan dah berkahir, kita kene bayar sebahagian nilai tanah tu kepada kerajaan untuk menyambung kembali pajakan kita kepada 99 tahun atau seperti yang termaktub dalam geran asal.

Ade contoh di KL, bilamana kerajaan nak ambil balik selepas habis pajakan, nilai hartanah tu dah melambung berjuta2. Jadi tak mampu di bayar dan terpaksa serah kembali. Biasanya kerajaan malaysia ni akan cuba bagi penyelesaian lain sebab perlaksanaan undang2 di malaysia belum cukup kuat.

Banyak lagi kaalu nak diterangkan. Tapi kang dah macam buat blog sendiri lah pulak..ahahahaa

fazemy said...

Huhu..good info Nik..apa yg akak phm pun mcm tu jgk. Lgpun kita bukan akan hidup smpai seratus tahun pun kan. Anak cucu kita esok2 pandai2 la cari rumah sndiri kan. Hurmm..

~~~ kay ~~~ said...

salam,
alahai leasehold atau freehold bukan menjadi issue since kita bukan hidup menongkat langit kan.. so beli jer bila dah suka.

actually after 99yrs kerajaan akan bayar balik gantirugi ikut harga semasa kan.

contuh spt rumah2 di sekitar bandar shah alam semua leasehold, kecuali di Bkt Jelutung, TTDI Jaya dan Alam Megah.

(^_^)

fazemy said...

Owh ye ke. Saje jadikan isu..1st time ni nak beli rumah. hehehe

nekPP said...

ermmm emyyy..tepok dada...aduoiii sakit!!! hehe..tanya selera..

bijak membeli..alah memakai..

kalau susah nak buat pilihan..
sembahyang istiharah minta petunjuk!
insyAllahhhh

fazemy said...

Terima nekPP atas nasihat. Itulah nak kena tanya org berpengalaman jugak. Klw main beli je takut menyesal kemudian hari.

Dee said...

sempat ke kita duduk smpi umur rumah tu 50 tahun emy..ekekeke..

x pandailah dlm bab2 leasehold ni..org lain jelah jwb..

Nurulhuda|Adlie said...

emie, nampak best feature rumah tu, kat mana ni?

kalau rumah dah siap with cf then its perfect, rather than buying upfront rumah baru nak develop, sebab outcome dia akan jadi slight different, mcm rumah tunang aku, masa before beli features are slightly different from the outcome but still almost perfect la sebab rumah tu beli corner unit.. :)

belila tengah ada opportunity, nanti kalau melepas susah nak cari yang disukai..

and ours is leasehold as well, haha perkara yang lama lagi tu malas nak fikir, urusan tuhan.. yang penting suka, meet your budget then beli, mana nak cari freehold senang2 dalam bandar, very few i guess and must say very expensive..

Nurulhuda|Adlie said...

emie, nampak best feature rumah tu, kat mana ni?

kalau rumah dah siap with cf then its perfect, rather than buying upfront rumah baru nak develop, sebab outcome dia akan jadi slight different, mcm rumah tunang aku, masa before beli features are slightly different from the outcome but still almost perfect la sebab rumah tu beli corner unit.. :)

belila tengah ada opportunity, nanti kalau melepas susah nak cari yang disukai..

and ours is leasehold as well, haha perkara yang lama lagi tu malas nak fikir, urusan tuhan.. yang penting suka, meet your budget then beli, mana nak cari freehold senang2 dalam bandar, very few i guess and must say very expensive..

izzah said...

emy..sound very happy..dah jumpa rumah idaman...
erm..nak bagi pendapat..kita pun tak penah beli umah lagi..
kalau dah berkenan..ambik jer la..
dah dpt pun kat kawasan yg emy nak..why not..kan...

fazemy said...

Huda - Rumah ni kat Selayang Baru- tp nak ke rawang dah..kira pinggir bandar.

Izzah - Hehe itulah. Smua ciri2 yang nak dah ada. Ni tgh slow2 cari..taknak terburu2 pun..

Ashikin said...

leasehold ialah pajakan dlm masa 99thn. tp if kawasan tu meant to be residential area, 20% je possibility kerajaan nk amek blk...