Wednesday, October 21, 2009

Saya Nak Beli Rumah..

Azam tahun depan saya ialah untuk memiliki rumah dengan nama sendiri. Bling..bling. Pastu berangan nak beli rumah teres tapi nak yang corner lot punya. Boleh tanam2 pokok mcm dalam farmville tu kat tepi rumah. Hehuu..



Saya tgh servey2 nih..nak cari area yang dekat dgn rumah mak saya. Agar saya senang mencari port untuk makan bila lapar(^_^). Saya mmg tak suka duduk jauh2. Macam rumah yang saya duduk sekarang ni..dekat je dgn tempat kerja. Sbb saya tak suka buang masa tengah jalan. Kita dah kerja 8 jam...lepas tu nak kena spend lg sejam 2 untuk perjalanan pergi dan balik. Rasa tak berbaloi je hidup ini. Let me die! haha. Takdela..dulu saya kerja jauh dari rumah. Pagi2 lepas subuh dah keluar..pastu nak boleh ke sampai opis tu klw saya beli nasi goreng..blm sampai tengah jalan lg nasi tu dah habis saya makan. Mana taknya..jalan jem..kereta bergerak sikit2 je..kaki tekan break..tangan pegang sudu makan. Sampai opis dah lapar balik. Jalan jem punya pasal. Tapi itulah yang saya hadapi dulu. Pastu klw time balik pulak..mcm2 shopping complex ada..nak boleh ke sampai kat rumah tu..adalah yang nak kena singgah beli 1 2 barang yang klw tak beli pun tak apa..tapi nak jugak beli tu. Penyudahnya...bulan2 kena cover duit minyak + duit shopping antara rumah ke opis tu...Nak menyimpan duit pun sangap masa tu.




Kitorg actually idamkan rumah mcm ni je. Rumah teres 1 tingkat. Pastu nak rumah area2 Gombak-Selayang-Ampang-Cheras. Tapi rumah tu mestilah berhampiran jalan MRR2...tak nak la sampai kena masuk jauh ke dalam. Macam kat Cheras dgn Ampang tu banyak rumah. Tapi jauh ke dalam sangat. Tak nak tak nak..nak rumah kat tepi2 jalan je. Senang nak bagi map klw kawan2 nak dtg rumah. Betol..betol..betol..



Saya dah servey2 dah. Klw rumah area yang saya nak tu harga dia around 200k ++. Huh..giler mahal. Saya search rumah idaman saya ni kat negeri2 lain. Dah la keluasan diorg lg luas..cantik pun lagi cantik...tapi murah giler. Rumah camni klw area Puncak Alam ke..Bandar Tasik Puteri..Semenyih..Kajang dan negeri2 luar dari KL..harga dia kurang dari 100k. Huuu nak kena pindah luar bandar nih.



Kalau boleh saya nak beli rumah yang dari tangan owner. Taknak rumah baru..tak nak rumah yang belum siap. Sbb saya nak tgk kejiranan diorg gak. Klw kejiranan ok. Jiran2 semua jenis kaki menyibok hal orang..suka ngumpat ngata sini sana...ha saya suka. Sekurang2nya bila duduk kat rumah tu saya tak payahla nak ada perasaan takut mati di bunuh tanpa diketahui jiran tetangga kan. Hish mintak simpang..Yang bestnya beli rumah dari tgn owner ni ialah takyah nak renovate2 byk sangat..dah tentu tuan rumah lama dah siap buat dapur..ceiling..tiles bagai kan. So dah save baget kat situ. Klw rumah tu nampak cam buruk..cat je lah baru kan apa susah. huhuhu



Tapi klw dapat rumah baru macam ni pun cun jugak. Cantekkk nya. Ni rumah idaman bila umo dah 30 tahun. Sekarang ni kena idam rumah kecik2 je dulu. Setakat yang termampu. Ukur baju kena kat badan sendiri. Kenapa tak beli rumah kondo/apartment atau flet sahaja? Sbb saya dah boring duduk rumah atas angin tu. Dari kecik sampai dah begitu besar saiz badan ni asyik dok umah atas angin jer..tah bila nak merasa dok rumah atas tanah nih..So tgh berangan la ni. Ceceyy kononnya..



Saya kagum la dgn rumah2 camni. Bila tgk harga rumah2 camni kan..tertanya2 gak saya diorg yang beli rumah ni kerja apalah agaknya kan. Gila kaya harta dunia...Mcm ada sorg client saya ni dia duduk menyewa kat Damansara. Monthly dia bayar sewa RM7000. Gilerr kaya kaya. Pastu saya servey2 lagi..baru saya tahu rumah kawan saya kat Kemensah Height tu harganya lebih dari 1 juta. Huawaaahhh saya kagum lagi. Pengsan.


Kadang saje2 takde kerja kitorg jalan2 la tgk kot2 ada org nak jual rumah kan. Kdg ada taruk no telefon kat pagar rumah la..tingkap la. Beli la beli cam beli kopok lekor je rumah tu. Ish kopok lekor sedapnya. Lama dah tak jumpa kopok lekor nih. Balik kerja nak pegi belilah.
Ok back to the topic..Tapi betulla..saya selalu je tertanya2. Diorang dan mungkin jugak korg2 yang sdg membaca blog saya ni..kerja apakah yang korg buat kan. Sampai mampu beli rumah mahal2 tu. Klw nak kata korg pengurus syarikat oklah kan. Tapi dalam 1 kawasan perumahan org2 kaya tu..ada berpuluh malah beratus rumah...takkan semua jadi pengurus syarikat. Atau mungkin salah seorg penghuni rumah tu pengedar dadah yang berjaya kot. Mungkin jugaaa...




Tapi apapun not my taste la dok rumah style org2 kaya tu.(Ayat bagi orang yang tak mampu) Minat tu mmg minat. Tgk besar..cantik..kemas je rumahnya. Klw kaya nak la saya duduk rumah camtu. Tapi bayangkan klw sekarang saya duduk rumah mcm tu...ok pejam mata sila bayangkan. Mesti saya kurus..rumah tu dah la besar..nak upah orang gaji dah tentu tak mampu..jenuhla nak kena menyapu dari atas ke bawah..kiri rumah sampai ke kanan. Belum lagi part cabut rumput seminggu sekali..toilet ada 8 nak kena bersihkan..adehhh kurus kurus. Pastu takutla dok rumah camtu..kot2 pencuri masuk ikut belakang kita dok depan tak dengar. Maklumla tak biasa dok umah besar2. Dah kata dibesarkan dlm rumah yg klw berjalan pun bahu boleh berselisih pastu asyik nak gaduh je adik beradik. Tapi itu mengeratkan lg kasih sayang.



Oklah sampai di sini saja entry berangan. Tah bila nak realisasi angan2 kali ni pun tak tahulah. Kot2 la ada sape2 yg ada rumah mcm rumah idaman saya ni...bolehla jual kat saya. Rumah idaman yg byk songeh rumah nak tepi MRR2 la..nak setingkat je..seb baik optional yg corner lot tu. Tapi yang penting ada garaj nak taruk kete. Klw boleh 2 bijik terus boleh masuk bawah garaj tu. Sebab kami ada banyak kereta. (Ikon muka berlagak mcm takkan mati je patut taruk di sini). Korang pindahla umah lain..jual kat kitorg rumah tu. Hehehe.
Actually saya tak berapa tahu sgt psl jual beli rumah ni. Takde experience lg. Yang saya tahu nak kena ada plg koman 10% deposit. Saya target byr deposit byk..bln2 nak bayar rmh rate 5, 6 ratus je. Klw bln2 tinggi mau makan pasir je nnti. Pastu ada orang kata tak okey sgt beli rumah lelong. Atas nasib. Atas bidaan dan saingan...dan atas rumah tu jgk. Dapat rumah yg dah berbulan kena tinggal mau dok serumah dgn hantu. hehehehe(gelak pontianak). Ok sape2 ada cadangan nasihat tntang beli rumah ni tlg info yer. ok dah full stop.

16 comments:

Tie said...

Eloklah muda2 ni beli rumah. Kak tie dah ada 2 rumah. Satu buat sewa, satu di kampung tepi sawah, untuk menghabiskan hari tua di sana...

Sekarang ni rumah mahal. Paling bagus beli yang single storey je..kalau mampu beli bunglow. Kak tie tak larat rumah bertingkat2 ni. Takut bila tua nanti terguling2 pulak kat tangga tu, ekekeke......

@cu SaYaNg said...

semoga impian emy tercapai
dah umah sendiri..best
boleh hias mcm2...
tapi umah acu atas angin sebab acu suka umah atas angin...hehehehe

yg sebenar nye tu je yg mampu d beli..nk beli umah atas tanah luar dari kemampuan...hehehehee

izzah said...

saya pun berangan nak beli umah gak..area sg.buloh..ahhaa..dekat dgn umah mak gak..hehehe..
tapi tu la tak reti prosedur mcmana kan..almaklumlah tak de pengalaman..

honeysour's blog said...

adeiii..ko punye berangan...mmg kagum aku...
heheheh...

aku doakan ko sampai ke tahap yang ko berangan tu...

ape2pun bila dah kaya jgn lupa aku...=p

atiQah adNan said...

huhuu strategi tu nak dekat uma mak.. huhuuu~
saya tatau bile nak beli rumah nie..
hee~
btw thanks tau komen pasal nuffnang tu.. nampaknye belog saya masih belum hebat lagi sebab tak cecah 20 reader dalam satu masa,,,!!! menciikk!!!

fazemy said...

Kak Tie - Wahhhh kaya2 Kak tie ni. Skrg ni klw ada tanah je dah kira kaya. Sok2 harga tanah naik silap hb leh jd jutawan. Rumah kena beli..aset penting...sbb rumah harga makin naik tak mcm kete makin lama makin murah.

Acu - Umah atas angin klw dah bergelar kondo apartmnet tu harga dia lbh kurg je dgn rumah atas tanah. Dlm 200k ke atas jgk. Mana taknya siap swimming pool, gym, parking kete sndiri. Ni target kita je Acu..sbb pikir harga dia sama tu yg pilih rumah teres.

izzah - Beli2...boleh wat aset..esok2 rumah dah mahal jual..tak pun sewakan kat org. untung..

Liyana - Tanpa angan impian takkan jd kenyataan. Heh heh.

farah said...

modennya rumah gambar bawah sekali tu.

cantik.

:)

ain said...

baguslah awal2 emy dh merancang nak beli rumah. nak beli rumah ni kena hati2. byk benda nk ditimbang tara. kdg2 kedudukan matahari pun diambil kira. klu boleh biar matahari pg, jgn ptg, panassss!!! apa2pun akak doakan semoga impian emy tercapai!!

wongjowo said...

hihihihi..dok pondok ler! best haper..

Hanisumayyah said...

Eloklah beli awal, macam akak 'berangan dan berfikir' nak beli rumah khususnya memilih lokasi dah buang masa 5 tahun...sudahnya umur 31 thn baru buat keputusan. Akak buat personal loan utk deposit 10% tu dan beli rumah ada owner melalui mudah.com jer...jimat takyah pasang grill, kipas/lampu...dan takde masalah kerosakan yg memeningkan...dan satu lagi, rumah lama kualiti adalah lebih baik dan design juga adalah tak macam skrg yg simple sgt dgn ruang tamu dan ruang makan sebaris jer, dapur seciput jer areanya...kelebihan rumah lama ni design dia lain sikit...tu jer, baik beli awal, bayar bulan2 pun rendah sikit...tapi takper beli mahal sikit, mula2 bayar tinggi, bila gaji dah naik makin terasa rendahlah bayaran tu...takper ikat perut mula2 ni...tu jer nasihat akak...

fazemy said...

Kak Ain - Camne nak tgk rumah ikut matahari..tgk dia mengadap kiblat ke tak erk? Ok ok tq for the info.

Kak Wong - Ha ah dok atas pondok. Nak pacak pondok tu kat mana? Ni lah susah klw berckp dgn org yg ada 2 3 bijik rumah. lalala..

Hanissumayyah - Wahhh tenkiu tenkiu. Info yg sgt berguna. Betul2 rmh design skrg simple sgt..diorg buat dapur sekali dgn living hall tu sbb org2 zaman skrg ni mmg smua makan kat kedai agaknya. Hahaha. Itulah kak nak beli skrg ni..sbb ada kwn kerja bhgn hartanah jd dia nasihatkan beli skrg. Interest pun rendah. Sakit2 dulu nnti leh kurus. hehe

arryani said...

Servey la umah lelong kat bank...

lagik murah.

Tapi, bnyk keja skit la...

dan, slalunye umah lelong ni dah siap renovate tau...jadik, kita tak yah susah2 nk kluarkan duit tuk itu...

Slamat berusaha tuk dapatkan umah...

p/s saya dh ada umah sndiri kat JB..Tapi teringin nk duduk kt suasana KG plak..
sedang berusaha ke arah itu...heheheh

Dee said...

area pandan perdana byk gak umah teres setingkat emy..kalo ada akak roger ok..

Carlton Properties@juerodzi said...

salam fazemy..saya jue dari carlton properties..fazemy dah dpt rumah ke??kalau belum,contact la saya di juerodzi@yahoo.com

company saya khususnya mahu bantu bumiputera utk memiliki rumah sndiri..

kalau fazemy nak info dgn lebih lanjut,sila ke juerodzi.blogspot.com
kat situ ade sedikit info utk fazemy..
sekian..tq

Anonymous said...

I know this site presents quality based posts and extra material, is there any other website which provides such data in quality?


my web blog :: Greyville Racecourse Durban Map

Anonymous said...

Straight Jump Not really a Priority Intended for Nba's All-time Major 50 Individuals

Here is my web-site - BenQ EP5920 review