Wednesday, October 26, 2011

Resipi Apam Polkadot


4 cwn tepung gandum

2 1/2 gula

2 sudu teh tepung penaik (Kalau boleh pakai yang double action tu)

1 sudu besar ovellate.
Ovellate ni korang tau kan yg kaler kuning tu. Saya baru berkenalan dgn ovellate ni. Hehe.

220ml @ 1 cwn air

10 biji telur

Sedikit garam

Pewarna ikut suka






Taruk semua bahan dalam mangkuk. Mix kan terus. Jangan lama sangat takut dia tak kembang nanti.



Bahagikan ikut warna yang kita suka. Masukkan dalam plastik filing.

Tuang sikit sikit ke dalam kertas cawan. Jangan lupa kukus air awal2 yer. Guna kertas cawan macam yang kita guna nak buat biskut almond london tu. Kecik2 comel.


Masuk filling dia kat tgh2. Guna jem strawberry ke, blueberry ke, kaya ke...ikut suka. Pastu buat corak dot2 guna warna lain.

Kukus selama 10 minit atau kurang. Taraaaaa...siap! Dot2 saya tak cantik sebab tak terer nak buatnya.



Pakai resipi yang sama untuk buat kueh Puteri Ayu. Cuma kena tambah kelapa je kat atas dia..dan pakai acuan. Selamat mencuba:))


7 comments:

Queen said...

waa..naktry la...mcm best je.. =p

Cik Wawa said...

sedapny....nak try jugak...TQ ;)

faizahrahman said...

sis na tanye y resepi nie memang ta payah gune susu segar ea ? sbb eza tgk resepi2 org lain sume gne susu , boleh tawu tak sis gne baking powder jenama ape ? hee , sebab eza buat dia ta naek macam pollkadot sis tue

Anonymous said...

Faizah- Sori baru reply. blh x guna susu segar. Yg baking powder tu jenama nona. Pakai brand lain pun ok. Maybe ada salah step tu yg x jadi tu.

Mike Elder said...

sedapny....nak try jugak...TQ ;)

Anonymous said...

http://halalbakeryproduct.blogspot.com/

Anonymous said...

Ovallete ni halal ka tak Awak....Glyserin...Banyak Lagi...Diperbuat Dari apa Sila Ke link ni http://halalbakeryproduct.blogspot.com/