Friday, December 3, 2010

Tempat-tempat Menarik Di Penang

Botanical Gardens and Zoos

Botanical Garden

Butterfly Farm

Tropical Fruit Farm

Tropical Spice Garden

Famous Streets

Batu Ferringhi Sidewalk Bazaar

Historical Buildings

Cheong Fatt Tze Mansion

Fort Cornwallis

Khoo Kongsi

P. Ramlee's House

Pinang Peranakan Mansion

Sleeping Buddha Temple

Suffolk House

Syed Al-Attas Mansion

Islands

Pulau Jerejak

Monuments and Landmarks

Penang Chinese Town Hall

Queen Victoria Memorial Clock Tower

Museums and Art Galleries

Penang Museum Philomatic Society (Sun Yat Sen Memorial Centre)

Toy Museum

War Museum

National Parks

Penang National Park

Places of Worship

Ache Street Mosque

Floating Mosque

Kuan Yin Teng Temple

Tua Pheng Kong Temple

Ports/Ferries

Penang Bridge

Pulau Jerejak Ferry Terminal

Swettenham Pier

Tanjung City Marina Penang Port

The Clan Jetties of Penang

Rivers and Lakes

Telok Bahang Dam

Shopping Centers

Auto City Juru

Gurney Plaza Island Plaza

Komtar

Mega Mall

Midland Park Centre

Penang Time Square

Prangin Mall

Queensbay Mall

Sunshine Square

Sunway Carnival Mall

Tesco Extra Sungai Dua

Things to do

Little India


:::Ada Pesta Pulau Pinang 1/12/2010 – 2/01/2010

9 comments:

siti nurkhijah said...

wah..mesti best klu dpt cuti2 msia kat penang... tp hubby cakap dia pening skit jalan2 kat penang ni..

fazemy said...

Haah mmg pening klw tak biasa. Sebab tu lah kena set nak pergi mana arah mana. Sebab klw kwsn berbukit dia ke tgh pulau. Klw nak ke Batu feringgi ke kanan.

Saya weekend je pergi penang. Tapi cam tak best sgt unt melancong tmpt ni. Klw g shopping complex dia lg la. Rasa mcm kat hong kong. Smua org cina je. 2,3 kerat je org melayu kat situ.

Anonymous said...

Destinasi Menarik Pulau Pinang (Yang Murah dan Free Sahaja)

i) Hutan Lipur Teluk Bahang. Sesuai untuk mandi dan berkelah.Masuk percuma, selamat, selesa dan mudah meletak kenderaan.Banyak kolam. Sesuai untuk seisi keluarga. Ada Muzium Perhutanan (RM1 kot?)

ii)Muzium Tuanku Fauziah, USM. Edukatif dan terletak dalam
universiti. Masuk percuma.

iii)Lapangan Terbang Bayan Lepas. Ingin melihat kapal terbang berlepas dan mendarat di atas kepala? Sila berhenti sebentar di tepi jalan yang menghubungkan Bayan Lepas dan Batu Maung berhampiran landasan kapal terbang. Kanak-kanak tentu sukakannya.

iv) Akuarium Nelayan Batu Maung.
Ingin memberi makan kepada ikan? Inilah tempatnya. Jika tidak mahu masuk ke dalam bangunan akuarium (RM4), pengunjung boleh membeli sepaket makanan ikan dan boleh memberi makan kepada ikan dan anak-anak penyu di luar. Bahagian luar bangunan adalah percuma.

Tak perlulah ke shopping mall yang biasa-biasa je tu...

Peri PiA said...

dah lame x ke sana

princess lyana said...

yana nk uat lawatn smbil blajar untk kank2 taska n parents dorag pn ikut skali la..kitorg nk fokus kepada tman rma2 n lain2 yg leh trik mint dorag la..then nk g ke hutan lipur teluk bahang..pas tu nk bwak g tmpat shoping center..klu dri perlis..suma ni one way ke?or kna patah2 balik..klu bleh kitorag nk cri yg one way ja coz kitorag g blik ari..kira g pg mlm blik la..any idea x?

PelikBinAjaib said...

Memang banyak tempat-tempat menarik di Pulau Pinang nie. Saya dok Penang nie pun tak habis lawat lagi, hehe.

azachiaki said...

x masukkan bukit jambul shopping complex dlm list... :P

Anonymous said...

Xkan melancong nk g airport tgk kapal terbang adoooiyai.. Kalau kapal terbang transformers ok la gk.. Xagak2 cadangan tu

Anonymous said...

m5jzp0e1

gcbnilzq

f54yewr4t536

otu5ixdp

fqaxrq7u