Tuesday, May 25, 2010

Kalau Masak Sambal....

Tak kiralah sambal ikan bilis ke, sambal udang ke, sambal telur ke, ayam masak merah ke kan.




1) Kalau nak bagi sambal tu nampak gelap sikit warnanya, tak terlalu merah cilinya kan
=Masukkan gula dan garam di awal masakan.


2) Hilangkan biji cili kering
:

a-Guntingkan cili kering tu kecik2..ketampi bagi biji dia terasing. Kemudian rendam dalam besen. Biji2 tu akan terasing dengan sendirinya.

b-Kalau nak cepat, malas nak potong2 rendam segala..campurkan minyak masak sekali masa blender cili kering tu. Jadi biji tu akan mudah hancur.


Ok sekian sahaja petua kali ini. Kita kembali ke angkasapuri.


Gambar hiasan : Saya dah pandai buat kek coklat kukus. Yeyyy..

4 comments:

Queen said...

nak lagik gelap letak gula melaka.....lagi sedap...

wah2...raya nieyh bolehla jamu tetamu dgn kek buataan sendiri...

atty's said...

kty selalu buat yang nie


b-Kalau nak cepat, malas nak potong2 rendam segala..campurkan minyak masak sekali masa blender cili kering tu. Jadi biji tu akan mudah hancur senang dan cepat.hehehe..

izzah said...

citer sambal..tapi gambo kek..
ghupe nye nak bagitau dia dah leh wat kek sendiri..
ok raya nanti wat openhouse..menu utama kek cekelat kukus erk..
yummy!

Diamilikku said...

gambar kek coklat...petua pasal sambal n cabai kering...hahahahhaha